Helsingin parhaat lounaat 2017 – Italialaiset

Vähiin käy, ennen kuin loppuu. Tämä saa jäädä viimeiseksi koontilistaksi, seuraavana on vuorossa kliimaksi, vuoden huiput ja definitiivinen tiivistelmä kaikkein parhaista lounaista. Tai jotain sellaista. Mutta ennen tuota äärimmäisen jännittävää hetkeä ihmiskunnan historiassa, tässä kooste minun mielestäni parhaista italialaisista lounaista mitä olen kokenut.

Lista on elänyt toissa vuotisesta (onko siitä tosiaan niin pitkä aika?) yllättävän paljon, ehkä en aiemmin ole kiinnittänyt tähän kategoriaan niin paljon huomiota. Tai sitten se on merkki toisenlaisista italialaisista ravintoloista, seuraava aalto jne? Pizzaakin osassa näistä löytyy, mutta ehkä vähän erilaista kuin niissä peruspaikoissa.

 

1. Mamma Rosa

Grand old lady, mutta ehostettuna. Tämä oli vaikuttava lounas, ollakseen “vain” perus lounaslistalta napattu lasagne. Töölöntorin kuhina välittyy sopivasti lämmitetylle terassille ja sisällä tunnelma on mukavan seesteinen.

 

2. Trattoria Corretto

Täällä on sitten ensi vierailun tullut käytyä useamminkin ja joka kerta on ollut vähintäänkin tosi hyvä. Kauppahallin tunnelma välittyy laajentuneeseen ravintolatilaan, josta joko tykkää tai ei. Itse pidän kyllä ja suosittelen käymään.

 

3. Rivoletto

Rivolin pikkusisko, josta saa reilua lounasruokaa ilman turhia konstailuita. Mutta hyvää sellaista ja italialaisilla painotuksilla, tasapainottaen naapurin ranskalaisen keittiön nuotteja.

 

4. Rodolfo

Krunikan kätketty aarre edustaa sitä perinteisempää päätä italialaisten paikkojen spektrissä. Lista on pitkä, mutta toteutus on laadukas ja tunnelma romanttisen pysähtynyt. Rauhallisemmalle lounaalle.

 

5. Skiffer

Pizzaa, mutta hyvin omalaatuista ja silleen hyvällä tavalla. Lähtenyt liuskaluodolta ja nimetty merellisen teeman mukaisesti. Täältä ei pidä hakea sitä normilättyä, vaan antaa virran viedä.

 

6. Enso

Enemmän perinteisempää saapasmaan kamaa, mutta modernilla otteella ja iloisella mielellä. Pizza oli hyvää ja äärimmäisen fokusoitunutta, mutta muutkin asiat ovat olleet maittavia myöhemmillä käyntikerroilla.

 

7. Capperi

Napolilaista känkkyä, mutta tehtynä niin, että miellyttää myös tällaista pizzaporoporvaria, joka ei paremmasta tiedä. Maut kohillaan, rakenne yllättävä ja kokonaisuus mielenkiintoinen. Tyylikäs paikka.

 

8. Vapiano

Tämä on porautunut mieleen, vaikka onkin enemmän nopeampaan lounastykitykseen sopiva paikka. Oikea kohde niille, jotka haluavat seurata ruokansa valmistusta ja sen jälkeen syödä lautanen tyhjäksi oliivipuun lehtien alla.

 

9. Il Trio

Perhevetoinen kortteliravintola ja tyylikäs sellainen. Hyvät pöperöt sekä rehti asiakaskohtaaminen. Kuin pikavisiitti etelässä.

 

10. Trattoria Sogno

Töölön toinen tunnettu italiaano, täältäkin löytyy ulkoterassi, mutta ainakin aikaisemmin se on ollut vain kesäkäytössä.

 

Kunniamaininta menee Tony’s Delille, jossa on tullut vuosien saatossa lounastettua vaikka kuinka monta kertaa. Itse en kuitenkaan tässä uudessa muodossa – jossa lounas on tarjolla ns. “Street Bar”-osiossa – ole käynyt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.