Carelia

image

Äitienpäivä @ Carelia. Oltiin laajennetulla perheellä liikenteessä ja tietyistä suosituksista yms johtuen päädyttiin Careliaan, joka miellytti minua erityisesti, kun en päässyt tänne joululounaalle. Olen jo pitkään halunnut tämän melkein klassikon asemaan päässeen ravintolan kirjattua omalle listalle ja tämä oli oikein oiva hetki siihen.

This french brasserie like restaurant serves delicious classical french dishes in an old pharmacy that oozes charm. Shame about the service.

For better service, right next to this restaurant you can find the excellent Lyon and across the street (right behind the Opera) there is the Töölönranta. And for a more classical Finnish fare, go to Elite.

Ravintola on omien sanojensa mukaan Brasserie ja näin ollen tarjoaa perinteikkäämpää ranskalaista ruokaa hieman rennommalla otteella ja omalla viinikellarillakin. Jos olen joskus aiemmin käynyt tässä ravintolassa, niin siitä on joku kymmenen vuotta ja koska tällä on niin hyvä maine, että odotin kovasti täällä käyntiä.

image

Äitienpäivämenulla (45e kolme ruokalajia / 52e neljä ruokalajia) oli tarjolla alkuun: Endiivisalaattia roquefortkastikkeella ja karamelisoiduilla pähkinöillä, Carelian tartaria luomukeltuaisella ja kapriksella sekä Parsavéloute-keittoa haukisalamilla sekä mädillä. Pääruokavaihtoehtoja oli: Varhaisvihanneksia mustalla riisillä ja vuohenjuustolla, Paistettua siikaa latva-artisokalla sekä basilikalla sekä Haudutettua karitsanniskaa munakoisokreemillä ja seesamilla. Välijuustot (tämä oli se “neljäs”): Bijou, joku burgundilainen valkohomejuusto sekä sveitsiläinen alppijuusto (ei pysty muistaa, sori siitä).

image

Loppuun oli vaihtoehtoina: Keltaista luumua marengilla ja hapankermalla sekä Maitosuklaa pot de crème ja mustaherukkasorbettia. Lapsille oli tarjolla myös vaihtoehtoina lehtipihvi ranuilla sekä jädeä loppuun. Itselle osui endiivisalaatti, siika, välijuustot (tottakai) sekä luumu. Poika otti tartarin ja karitsan (sekä loppuun luumun), kuten myös vaimo. Pikkuisimmalle napattiin se lehtipihvi (ei hän oikein vielä syö kovinkaan paljon) ja loppuun tuli jädeä.

Jonkun hetken jälkeen pöytään osui patonkia ja voita. Leipä oli oikein mainiota ja sitä kului kovaa tahtia. Hyvä sitko, kohtuullinen kuori ja voi oli ihan jees.

image

Alkuun napsahti se endiivisalaatti ja tässä oli kunnon alkushokki sen tiukan juustokastikkeen sekä kirpsakoiden endiivien makukokonaisuuden edessä. Vaimolle ei uponnut, mutta täytyy sanoa, että oppimiskynnyksen jälkeen pidin tästä itse. Pientä loivennusta makuun löytyi aavistuksen makeista päärynöistä ja ne pähkinät toimivat todella hyvin tässä.

image

Tartar-pihvi oli aika raju setti, melko karkealla leikkauksella vedetty iso pihvi raakaa lihaa lautasella kapristen ja keltuaisen kanssa. Tässä mentiin niin perussetillä kuin olla ja voi ja se maistui. Poika totesi, että oli ook, mutta ei niin hyvä kuin Passiossa (komppaan). Ja omalta osalta (isi saa maistaa kaikkea) täytyy todeta, että jäi tämä aika paljon jälkeen Brondan ja erityisesti Grönin versioista.

image

Seuraavaksi oli vuorossa pääruoka ja oma siika ihan hyvää. Paistettu kala paahdetulla salaatilla oli kohtuumaukas, tomaattinen kastike uunipaahdetuilla tomaateilla toimi ihan kivasti kasvisten ja yrttien kanssa, mutta vähän tässä jäi sellainen olo ettei kokonaisuus ollut enemmän kuin osiensa summa ja jutut jäivät irrallisiksi toisistaan.

image

Tytön lehtipihvi oli erinomaisen kokoinen ja valitettavan läpikypsä. Ranut kelpasivat koko nuorisolle, mutta olivat mielestäni aika perusmeininkiä, itse tehtyjä kuitenkin. Aika intohimoton heitto, kai se sitten on tällaista “lastenlistalta” vedettynä.

image

Karitsanniska oli yllättäen oma suosikki (ks. isi saa maistaa kaikkea) hauskojen lähi-itämaisten makujensa kanssa. Munakoisotahna sekä seesamisiemenhässäkkä toimivat hienosti kikherneiden kanssa.

image

Välijuustot olivat the bomb. Varmaan missään en ole saanut näin hyvin hoidettua juustolautasta. Ensinnäkin kaikki oli laitettu kivasti esille (ei kuvaa, sori siitä) ja juustot olivat ihan täydellisessä lämpötilassa ja kypsyysasteessa. Fantastista! Sivuun oli sisilialaista ohutta leipää (näkkäriä tms) joka toi kivaa tekstuurivaihtelua. Kaikki juustot olivat herkullisia, mutta se burgundilainen valkohomejuusto vei kielen mennessään. Hyvä hyvä.

image

Loppuun vedetty luumumeininki oli hauskan paahteista ja marenki tahmean rapsakkan makeaa. Hapankermajäädyke toimi kivasti muiden juttujen kanssa.

image

Pot de Crème maitosuklaasta oli hyvä sekin, mutta se mustaherukkasorbetti oli niin herkullista (kiitokset kylmäkölle), että lapset vetelivät lähes kaikkien sorbetit omiin napoihinsa. Oikea suksee.

image

Sisustus on jännä kombinaatio pitkulaista ravintolaa ja faux apteekkirekvisiittaa. Kattaus oli melko tyylikäs ravintolalle erikseen tehtyjen astiastojen kera ja tässä oli aika hyvin tavoitettu sellainen rento ranskalainen tunnelma, tosin omasta mielestäni Pastis hoitaa tämän hieman paremmin.

image

Asiakaspalvelu. Hmm.. Tavallaanhan tämä oli ammattitaitoisesti hoidettu ja jutut tuli ajallaan jne. Mutta vähän tässä tuli sellainen välinpitämätön olo, että “hoidetaan nyt tämä alta pois”. Tämä toki voi olla vaan kiireen tuomaa meininkiä, mutta ihan sama, eka kerta, vika kerta, tämä on se muistijälki minkä ravintola jätti tällä kertaa, toisenlaisiakin on.

Ja erityismaininta täytyy sanoa vessoista (en mä oikeasti jaksaisi jutella näistä, mutta oikeasti). Olisi ihan kiva, jos joku kävisi edes kerran siellä vessassa toteamassa että saippua on loppu ja vessa on sekaisin ja papereita on jokapuolella kun roskis on ollut jo tunteja täynnä. Tähän vertautuu aika hyvin se kokemus Borneosta, jonka lounasserviisin ajan joka paikka kiilsi puhtaana ja hyvin hoidettuna. Tämä erityisesti kun olin tavallaan sijoittanut tämän raflan jonnekin sinne ylätasolle Stadin listalla, mutta näemmä olin tietyiltä osin väärässä. Ilmeisestikin vähemmälläkin pärjää.

image

Kasvissyöjälle oli ihan ok vaihtoehtoja, tosin alkoholitonta alkukuohuvaa kyselleelle henkilölle vaan todettiin, että “ei meillä ole mitään”, joka vähän kalskahti omaan korvaan (en minäkään mitään halunnut, kun olin kuskina) hieman erikoisena. Lasten kanssa toimi ihan ok, tosin ei heitä mitenkään erityisesti otettu myöskään huomioon.

URL www.ravintolacarelia.fi
Puhelin 09-27090976
Osoite Mannerheimintie 56, Helsinki
Carelia on 14.5.2016 rated 2.5 of 5

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.