Lyon

image

Joulusesonki tuo ilahduttavasti lounaan joihinkin ravintoloihin joissa sitä ei normaalisti tarjoilla. Tästä mahdollisuudesta intoutuneena olenkin sitten varannut muutaman lounaan valmiiksi. Homman aloitti tänään Lyon, jossa en ole ikinä käynyt aiemmin. Tämä ranskalaista bistrohenkeä suomalaisella lähiruokameiningillä huokuva ravintola tarjoaa yllätysmenuja illalla ja lounasaikaan sitten joulumenua. Webska kertoo eri pituisista menuista, mutta oikeasti ravintolassa oli kaksi maistelumenua (54e) tarjolla. Menu Fish eli Siikaa, kurkkua ja tilliä – Kuhaa , Gåbbas Gårdin perunaa ja ruskistettua voita – Créme brûlée ja lakritsia. Toisena vaihtoehtona oli Menu Meat eli Kurpitsaa, kananmunaa ja muikunmätiä – Häränfileetä, luuydintä ja sipulia – Tyrniä ja valkosuklaata. Lounaan täydensi ihanan vaimoni läsnäolo, joten otettiin sitten molemmat menut jaettavaksi. Tilaus ja maksu hoidetaan pöydässä, ollaan kuitenkin ihan laaturavintolassa.

image
Alkuun tuli keittiön terveiset: Varsisellerimarenkia ja katkarapukreemiä jonka jälkeen tuotiin leipää: talon oma hapanjuurileipä ja Kerimäen näkkäriä sekä vaahdotettua voita. Amuse-bouche oli kiva aloitus, rapsakka, isosti selleriltä maistuva marenki komppasi hyvin katkarapukreemiä. Leipä oli myös erittäin hyvää, hapanjuurileipä oikein herkullista ja näkkäri hauskan ohutta (yksi tapa tehdä tätä on pastakoneella, joka pitääkin varmaan kaivaa naftaliinista).

image
Alkuun tuli minulle fermentoitua kurpitsapuuroa, jonka alle oli piilotettu hyydytetty (65 astetta?) kananmunankeltuainen joka toi miellyttävää täyteläisyyttä annokseen. Annoksen päällä levännyt kurpitsapala olisi saanut olla aavistuksen pehmeämpi, mutta muuten pidin annoksesta. Liemi tms kastike mitä tähän laitettiin päälle toimi myös hienosti.

image
Vaimolle tullut kala-annos oli kaunis ja herkullinen, kala oli kivasti etikkaista ja kurkkuliemi komppasi sitä erittäin hyvin. Retikka oli jännästi muotoiltu lautaselle ja koko annos oli onnistuttu tekemään erinomaisen houkuttelevaksi.

image
Pääruoat saapuivat nekin erittäin ripeästi ja annosten esillepano oli yksinkertaisen kaunista. Oma härkä oli erittäin tasokasta ja hyvin paistettua. Annoksen keskelle ammennettu sinapinsiemenkastike oli hauska, mutta jotenkin jäin kaipaamaan pientä hapokkuutta johonkin annoksen komponenttiin. Luuydinkastike oli jämäkkää ja erittäin täyteläistä ja hiillostetut purjosipulit sekä kastikkeet toimivat loistavasti pihvin kanssa yhteen. Se vihreä kastike lehtien alla piti sisällään pientä terävyyttä, mutta tätä olisi voinut olla hieman enemmän, nyt jäi hieman täyteläisten ja vahvojen makujen alle.

image
Vaimon paistettu kuha oli yksi parhaimman makuisista kaloista mitä olen ikinä päässyt maistamaan. Tässä kohtaa iski annoskateus isosti, vaikka pidinkin omasta pihviannoksesta. Perunat olivat kuulemma nekin erittäin hyviä ja sain itsekin maistaa yhden minichipsin. Se kastike jäi vähän sivurooliin muiden erittäin hyvien komponenttien loistaessa ja vaimokin ihastui siihen vihreään kastikkeeseen.

image
Loppuun saapunut Tyrni-valkosuklaasysteemi oli hyvännäköinen ja sitäkin paremman makuinen. Pidän tyrnin puraisusta ja valkosuklaa toimi tämän kanssa kuin häkä. Myös (sitruunaruoho?)vaahto/jäädyke oli mahtavan raikkaan makuista ja pienet marengit toivat hauskaa tekstuurivaihtelua annokseen. Loistava lopetus.

image
Vaimon Créme brûlée oli sekin todella tyylikäs lopetus ja lakritsi oli saatu pidettyä kurissa paremmin kuin Askin lakukastikkeessa ja toimi makuvivahteena vaimolleni. Mustikkasabayone toimi hienosti sen sitruunaruohosysteemin kanssa. Tämäkin oli miellyttävän freesi lopetus.

image
Sisustus on hyvin konseptiin sopiva, ranskalaisen bistron henkinen, mutta jo hieman kauhtunut. Oma tuolikin vähän heilui ja äänimaisemaa olisi piristänyt joku aiheeseen sopiva, rauhallinen musiikki. Mutta kiva täällä oli istuskella ison kellon alla ja nautiskella erittäin herkullisia ruokia. Palvelu oli kohteliaan ystävällistä ja nopeaa. Kasvissyöjän kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä ravintolaan. Ainahan tällaisissa muokataan menua tarpeisiin sopivaksi. Lasten kanssa voisi teoriassa tulla, mutta toisaalta tällä hintatasolla löytyy mielestäni parempiakin. Ehkä jos oopperassa kävisi, niin sitten.

URL www.ravintolalyon.fi
Puhelin 010-3281560
Osoite Mannerheimintie 56, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.