Grön

image

No nyt osui nappiin! Uusi (20.11. avattu) Grön-ravintola tarjosi sellaisen kattauksen, että meni heittämällä vuoden kärkikastiin. Ravintola tarjoaa maistelumenua sekä joitain à la carte annoksia, jotka ovat omien sanojensa mukaan “maukasta, modernia, kasvipainotteista sekä inspiroivaa ruokaa, jossa panostetaan korkealaatuisiin raaka-aineisiin”. Normaalisti vain iltaisin auki, nyt joulun aikaan (there’s no time like Christmas) tämä(kin) paikka on onneksi auki myös lounaalla, joten saan sen ängettyä mukaan omalle listalle. Tänään oli tarjolla se maistelumenu (39e, +6e lisäannoksella joka nyt olisi ollut sinihomejuustoa, hapanjuurinäkkäriä, päärynähilloa ja hunajaa) joka sisälsi: Liha eli tartar raakakypsennetystä naudasta, graavatusta keltuaisesta ja etikoidusta hapankermasta – Kala eli grillattua maa-artisokkaa, hopeasipulia, sienikermaa sekä siian mätiä – Kasvi eli syysomenaa, omenasorbettia, valkosuklaata ja omenaviinietikkakinuskikastiketta. Viereen tulee villihiivahapanjuurileipää, voita ja suolaa + pellavansiemeniä leivän modaamiseen. Ruokajuomaksi vettä ja jos haluaa, niin löytyy luonnonmukaisesti tuotettuja viinejä. Tilaus ja maksu hoidetaan pöydässä, ihan kunnon ravintola.

image
Alkuun tuli sitä lämmintä leipää, joka oli sitten selkeästi parempaa kuin moni muu leipä mitä on tässä tullut mutusteltua pitkään aikaan. Todella loistavan rapsakka kuori ja pehmeän sitkoinen sisus. Tänä oli ilo nakerrella ja sillä voilla ja jollain yrtillä maustetulla suolalla sekä pellavansiemenillä sai vielä buustattua makukokemusta.

image
Alkuruokana ollut tartar tuli verrattain nopeasti ja siihen sivuun laitettiin vielä lipstikkasuolaa ruoan sormeilua varten. Tämä tartar oli “same same, but different”, naudanliha vaikutti haarukalla raavitulta (tai sitten muuten vaan rustiikilta tekstuurin osalta) ja oli laadukkaan makuista. Se graavattu (eli tönkkösuolattu ja pesty sekä raastettu) keltuainen oli todella hauskan erilainen niin olomuodoltaan kuin suutuntumaltaan. Etikoitu hapankerma maistui jännältä ja komppasi kaikkia muita annoksen komponentteja hienosti. Oli tässä vielä joku vihreä kastike pohjalla, mitä en muista ja ne yrtit tuossa päällä toivat hyvän lisän annoksen makuihin, jotka kaikki tuntuivat kovin harmonisilta keskenään. Mahtava aloitus!

image
Pääruoaksi tuli kala-annos joka olikin mätiä (sitä oli paljon), mikä oli mielenkiintoisen erilainen lähestymiskulma. Mädin alla oli sitä tattikermaa, joka toi makuihin hienoa syvyyttä. Marinoidut hopeasipulit antoivat kivasti tekstuuria ja lisää maku-ulottuvuuksia, varsinkin niiden marinoitujen vihreiden mansikanpuolikkaiden kera. Valkosipulin varret olivat jännittävän makuisia ja toivat upeaa terävyyttä annokseen, jota tuli myös sivuun kaadetusta, aivan loistavan herkullisesta beurre blanc -tyylisen kastikkeen mukana, joka kuitenkin oli samalla myös hyvin pyöreän täyteläinen. Ja ne kuorineen grillatut maa-artisokat? Ihan törkeän hyvää, samettisen pehmeitä ja sillä syvällä maa-artisokan maulla varustettuja herkkupalleroita. Ainoa mikä tässä hieman tökki oli annoksen suuri koko, tässä oli jo hieman hätää kärsimässä loppua kohden, mutta urheasti söin kaiken ja loput lipaisin leivällä lautasen pohjalta (oli pakko pistää vielä vähän mukaan sitä mahtavaa kastiketta).

image
Loppuun tuli syntisen hyvä omena-annos, jossa oli jotain omenaa (Evelina? ei pysty muistamaan) niin haudutettuna tms palasina kuin myös sorbettina. Annoksen alta löytyi valkosuklaata (paahdettuna? jonkinlaisena emulsionkaltaisena “tahnana” se oli) ja sitten päälle kaadettiin vielä sitä kinuskikastiketta (ja kastikepurkki jätettiin törkeästi siihen viereen, kaikki nämä kastikkeet olivat niin hyviä, että teki mieli juoda suoraan kupista). Ensin tässä tuli mieleen, että makeaa+makeaa+makeaa = äkkimakeaa, mutta se omenaviinietikka (ja oli tässä jotain suolahippusiakin, unohdan joitain komponentteja kaikista komplekseista annoksista) taittoi juuri sopivasti kokonaisuuden jälleen todella tasapainoiseksi. Koko annoskokonaisuudesta pystyi aistimaan erittäin taitavan menusuunnittelun sekä keittotaidon. Aivan loistavaa ja yksi parhaimmista lounaista mitä olen tänä vuonna syönyt. Kannattaa ihan ehdottomasti käydä, vaikka sitten illalla, jos ei näihin joululounashulabaloihin ehdi.

image
Sisustus on persoonallisen pelkistettyä, toisistaan eroavilla tuoleilla ja aseilla sun muilla hauskoilla yksityiskohdilla toteutettu. Astiasto toimi erinomaisesti ruokien kanssa yhteen ja kaikki oli miellyttävän harkittua ja toteutettua. Ainoa mikä tässä tuli äkkiä vastaan oli melko täyteen vedetyt asiakaspaikat, mikä on tilan pienuuden huomioon ottaen ihan ymmärrettävää. Täällä saattaa tulla snadisti ruuhkainen olo sitten kun on enemmän lössiä paikalla, tosin ravintolassa soitettu miellyttävä musiikki jeesaa varmasti. Asiakaspalvelu oli rennon kohteliasta, nopeaa ja ystävällisen huomioonottavaista. Ravintolassa oli miellyttävää asioida. Kasvissyöjille maistelumenu ei sopinut, mutta melkein löisin vetoa, että lyhyt soitto varauksen yhteydessä (kannattaa varmasti varata paikka, tästä on pakko tulla tosi suosittu ravintola) omista ruokatottumuksista hoitaa asian. Lasten kanssa voisin hyvinkin tulla ihan vaan ruoan takia, vaikka ei tämä nyt lapsille ole mitenkään erityisesti suunnattu. Kiitos ravintolalle aivan loistavasta lounaskokemuksesta, lisää tällaisia laadukkaita ja persoonallisia paikkoja!

URL www.restaurantgron.com
Puhelin 09-42893358
Osoite Albertinkatu 36, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.