Musta Härkä

Hmm.. Eilisen fiaskon jälkeen teki mieli työstää olemassaolevaa listaa pienemmäksi, joten nappasin kärkisijoilta (eli pisimpään listalla olleet, FIFO) Musta Härkä -ravintolan. Mielestäni olen täällä joskus pikkupoikana käynyt mutsin kanssa, kun hän oli tässä lähistöllä duunissa. Mutta toisaalta siitä on niin hämmentävän pitkä aika, ettei pysty olemaan ihan satavarma. Mutta sen muistan kun hieroin jotain brittitietokonetta tuossa Mustan Härän vieressä, takapihalla olleessa liikkeessä.

En sitä kuitenkaan ensimmäiseksi koneeksi saanut, vaan Sinclair ZX Spectrumin, se oli ihana kone, tosin normikasettisoittimen kanssa käytettynä myös todella hankala tapaus. Mutta sillä sai helposti ohjelmoitua myös yksinkertaista grafiikka, jota tulikin harrastettua jonnin verran, kunnes sain mutsin Saksan-matkalta Amiga 500:n. Qnepakin oli joskus, mutta PuuCee:t tulivat myöhemmin kuvioihin (Commodore 4 life).

A nightclub/karaoke bar serving an Indian food buffet for lunch, the food was ok and the atmosphere decadent.

The area has some other interesting ethnic restaurants, such as African Pots, Lebanese Food and Mashiro.

Musta Härkä tarjoaa buffaa (9e, +1e pieni juoma), jossa on pääosin intialaista safkaa, mutta myös “suomalaista”, joka tänään oli kebabia. Can’t argue with that. Muuta buffasta löytynyttä oli: Valkosipulilammasta, tomaatti-voi-kermakanaa, peruna-kasviskastiketta, kikherne(tms)kastike, munakasta, (sahrami?)riisiä, naan-leipää, kebabia, lohkoperunoita, salaattibaari (jäävuorisalaatti, punajuuri, maissi, tomaatti, kurkku, raita-kastike, vihreä oliivi, “feta”, kermajuustopalasia, salaattikastikkeita) ja vettä pöydässä sekä lassin kaltaista sivupöydällä. Loppuun oli kahvia tai teetä sekä keksejä. Ja tarjolla on myös jotain lautasannoksia. Tilaus ja maksu hoidetaan tullessa tiskille, josta löytyy myös päivän lehdet.

Alkuun vedetty salaatti oli ihan perusmeininkiä, tosin jotenkin se parin juuston mukanaolo lämmitti mieltä. Tuoreet komponentit, tosin osittain purkkikamaa, kyllä tätä veteli tähän alkuun.

Pääruoka tuli nykäistyä lautaselle normi ruotsinlaiva-tyyliin. Riisi oli ihan ok, ei ollut ehtinyt kovettua eikä paakkuuntua. Raita (ei näy kuvassa, mutta vetäisin vähän santsikierroksella) oli sekin jees, vähän ehkä makeanpuoleinen. Chilikastike (oletan, että se punainen oli chilikastiketta) oli saanut myös liikaa makeutta matkaan ja oli jotenkin ristiriidassa muiden kastikkeiden kanssa, tuomatta kuitenkaan merkittävää chilipotkua mukanaan.

Lammaskastike oli melko valkosipulista ja osittain palaset olivat ihan murisevan mehukkaita, osin vähän menneet yli. Kana oli myös ottanut ehkä aavistuksen liikaa lämpöä mutta muuten kastike oli maittavaa. Perunahöystö oli liian pliisusti maustettua, mutta se kikhernekastike toimi yllättävänkin hyvin. Tämä oli aika hyvä tällaiseksi intialaiseksi buffaksi, parempiakin löytyy, mutta ei ihan vierestä. Semilähellä oleva Pasilan Mero-Himal on aika saman oloinen tarjonnaltaan.

Sisustus on omintakeinen, kaljabaari/karaokemestassahan tässä syödään. Vähän tuli fläsäreitä Mökkireissun Susisaaren raflasta, kun sekin on päivisin lounaspaikka ja iltaisin menomesta. Tässä tuli vähän samanlainen fiilis kuin siinä Beerger-käynnissä, että on tällaisessa välitilassa. Ja ehkä sitä on liian vanha nykyään viettämään enää aikaa missään välitilassa?

Asiakaspalvelu oli ystävällistä ja sujuvaa, iso kiitos siitä. Kasvissyöjälle oli pari vegejuttua sen salaattibaarin lisäksi, mutta on tämä enemmän lihansyöjälle suunnattu lista. Kadun toiselta puolelta löytyy oiva Lebanese Food, mistä saa hyviä vegepainotteisia meze-juttuja.

Ps. Tämä oli sitten lounaspaikka #720. Listalla olisi vielä 113 raflaa, tosin osa niistä on niin kaukana nykyisistä kulkureiteistä ettei varmaankaan tule lähdettyä.

URL www.mustaharka.fi
Puhelin 09-710430
Osoite Mäkelänkatu 52, Helsinki

4 thoughts on “Musta Härkä”

 1. Tässä nyt vuoden verran seurannut tätä loistavaa blogia. Loistavaa siksi, että harvoin muuten saa näin kattavasti yleistietoa Stadin lounaspaikoista tai muutenkaan ruokapaikoista. Kiitokset!

  Sen sijaan näistä arvioista pakko antaa kritiikkiä. En tiedä, kuinka merkityksellisenä näet ruokakritiikin tässä harrasteprojektissasi. Ehkä se ei ole se juttu laisinkaan. Nimittäin raflojen ruoan tasosta nämä postaukset eivät oikein mielestäni kovin hyvin kerro. Musta härkä esimerkiksi on mielestäni hyvin tylsä bulkki-intialaista tarjoava mesta, jonka paras puoli lienee, että safkaa saa vetää kuinka paljon haluaa. Jos siis haluaa. Arviosi perusteella ruoka on ihan keskivertoa ja raflan sisustuskin ihan ookoo. Tiedä sitten, miten itse 720 raflan jälkeen miettisin Mustasta härästä, mutta eihän se nyt ole kummankaan osalta häävi. No, makuasioita ilmeisesti. Kaipaisin vaan vähän terävämpää analyysia. Kehuja ihan reilusti, jos tarvis ja myös haukkumisia. Olet kuitenkin anonyymikin, joten turha säästellä!

  1. Kiitos rakentavasta kritiikistä ja yleensäkin kommentoinnista, arvostan. Musta Härkä ruoan puolesta oli kieltämättä melko bulkkia, mutta asetan sen kuitenkin jokseenkin samalle tasolle kuin muutkin tuollaiset mättöbuffaa tarjoavat etäisesti kaakkois-aasialaiset lounaspaikat. Makuprofiililtaan tämä intia/nepal ovat kuitenkin itselle mieluisampia kuin ihan stanu Sodexho-linjasto tms, mutta vain hieman. Sisustus ei ole tosiaan kauhean aistikas, mutta jotenkin tällaiset rosoiset kuppilat kiehtovat itseäni. En osaa eritellä, että mistä se johtuu.

   Tiedostan kyllä, että voisin olla tarkempikin noissa arvioissa ja jaaritella enemmän ruoan yksityiskohdista, sekä hakea terävämpää linjaa. Ja tavallaan se on yksi aspekti tässä kirjoitusharjoituksessa, vaikkakaan en nyt varsinaisesti mihinkään ravintolakriitikon suuntaan yritä kehittyä, vaan enemmänkin yritän kanavoida sitä puhekielimäistä ja selkärangasta soljuvaa tekstiä. Tämä siis vastapainoksi duunissa väsätylle tekniselle tekstille. Ja pitemmällä aikavälillä tekisi mieli kirjoittaa joku kirja ja paras tapa harjoitella sitä varten on kirjoittaa ja paljon. Mutta kieltämättä se harjoittelu voisi olla paljon jäsennellympää.

   Tämä oli oikein hyvä kommentti ja sai minut miettimään, että miksi tätä teen. Haluanko (tai enemmänkin löydänkö vielä motivaatiota) tarkentaa omia päämääriä tämän osalta vai alanko lopetella blogia. Tässä olen jo muutaman viikon tuskastellut koko touhun kanssa ja pitääkin viikonloppuna yrittää syväluotaa omaa visiota. Nyt tämä on edennyt vähän tällaisena “löysin rantein” kirjoitteluna, kun suurin osa rajallisesta kapasiteestistani on kohdentunut duuni-yms-juttuihin.

   Selvästi jotain tämän osalta pitää tehdä, nykyisellään kirjoittelu ei palvele enää sitä alkuperäistä tarkoitustaan, vaan tuntuu enemmän sellaiselta rutinoituneelta pakkopullalta. Ja tämänhän piti olla hauska harrastus joka vie välillä stressaantuneet ajatukset muualle sekä tutustuttaa minut uusiin paikkohin synnyinkaupungissani. Sekä tietysti pakottaa minut suoltamaan suuren määrän tekstiä kovalla vauhdilla. Hyvä! Lisää tällaista palautetta!

 2. Hain pari viikkoa sitten ResQ:n kautta Härästä buffassa ollutta tikka masalaa ja olin myönteisesti yllättynyt, soosissa oli ihan luonnetta ja menoa. Ja oon noin yleensä aika kypsynyt Intia-/Nepal-osastoon varsinkin lounaskontekstissa. Setti maksoi vitosen, pirun hyvin oli vastinetta rahalle.

  Itsellä sama tausta, C64 ja Amiga tuttuja kapistuksia..

  1. Kiitos kommentista. Kastikkeissa oli tosiaan mausteita mukana, itselläkin alkaa pikkuhiljaa olla kiintiö täynnä noiden osalta. Tosin Gurkha pitää käydä vielä testaamassa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.