Hieta

HUOM! Ravintola on suljettu.

Kuten aiemmin todettu, Hieta aukesi tänään lounaalle ja sinnehän oli pakko kirmata kuin aropupu konsanaan. R. tuli kanssa mestoille, joten mentiin yhdessä katsastamaan tätä Salven maantieteellistä jatkajaa, maallinen jäämistöhän oli jo aiemmin siirtynyt satama-altaan toiselle puolelle, S-ryhmän Chico’s:in tilalle. Vähän riitaisa aloitushan tällä ravintolalla oli, mutta nyt näyttää kaikki asettuneen kivasti paikalleen.

A very good neighborhood restaurant with classical Finnish dishes done well, the Baltic Herring lunch was excellent as was the service. The restaurant also has a terrace for enjoying those few beautiful summer days that grace Helsinki each year.

Other interesting restaurants close by are Merimakasiini, Fat Ramen and Trattoria Corretto.

Päivittäin näyttäisi olevan tarjolla pari lautasannosta ja soppakanuuna leipäpöydän kera. Tänään menulta löytyi: Silakkapihvit perunamuussilla ja tillikreemillä (10,30e), Hietalahden paras(!) nakkikeitto (8,70e) sekä possunleike krossatulla perunalla ja Béarnaise-kastikkeella (17,90e). Oli siellä myös jotain á la carte annoksia sekä jotain viinitäkyjä. Alkuun kaikkiin lounaisiin tulee pieni salaatti ja sitten on se leipäpöytä (tummaa ja vaaleaa) suolatulla voilla.

Loppuun on kahvia tai (valmiiksi haudutettua!) teetä. Tilaus ja maksu hoidetaan pöydässä, aseet yms löytyy valmiiksi katettuina. Itselle tuli tuo silakkapihvit ja R. otti nakkikeiton, joka siis on tosiaan heti tarjolla leipien vierestä.

Alkuun tuli se salaatti pienessä kulhossa ja tämä oli erittäin hyvä, ihanan raikas ja loistavalla kastikkeella väsäilty nälän herättäjä. Pikkelöity punasipulikin oli pirskahtavan freesiä, tosin omat oli hieman raffisti leikattu, joten joutui vähän veitsellä auttamaan. Ihan kuin ravintolan avaamisessa olisi tullut hintsusti kiirus. Leivät olivat erinomaisia, vaaleassa maalaisleivässä oli hyvä kuori ja upea sitko, tummakin leipä toimi mahtavasti. Erinomainen aloitus lounaalle.

Pääruoat tulivat tosiaan hieman eri aikaan, kun soppa napattiin itsepalveluna kanuunasta. Vaimon nauttima nakkikeitto oli, jos ei nyt parasta, niin todella hyvää. Hyvä liemi ja tasokkaat nakit sekä muut keiton ainekset (tottakai piti itsekin maistaa, tämän saa 3e hintaan alkuruoaksi tuolle lautasannokselle) yhdistyivät herkulliseen kokonaisuuteen. Alkusalaatin ja niiden hyvien leipien kera tämä on omassa hintatasossaan yllättävän kova veto lounaaksi näillä leveyspiireillä, kannattaa jo pelkästään tämän takia käydä täällä.

Mutta se main event, eli paistetut silakat muussilla, mikä on kaiketi se mistä siirtynyt Salve ja tämä kohta Helsinkiä on niin kovin kuuluista. Hyvä, että oli lounaslistalla heti ensimmäisenä päivänä, pääsin vertailemaan aiempaan, ei niin ihmeelliseen kokemukseen alkuperäisessä Salvessa. Huomattavaa on, että täältäkin löytyy myös á la carte versio kyseisestä annoksesta, joka on joka päivä tarjolla ja jokseenkin samalla hintatasolla kuin Salvessa (17,90e). En osaa sanoa miten tuo versio eroaa tästä lounasannoksesta, ehkä ainakin kooltaan?

Kauniisti aseteltu annos sisälsi perunamuussin päälle sijoiteltuna mummonkurkkuja sekä niitä silakkapihvejä. Muussin viereen oli tursoteltu tilli-fenkolikreemiä. Ensi kosketus kalaan oli upea, tämä oli todella todella hyvä versio silakasta, kalasta josta en yleensä ole kovinkaan innoissani, paitsi pikkelöidyssä muodossa. Mutta nämä olivat kaikessa massiivisessa suolaisuudessaan todella herkullisia. Muussi oli ilmavan tasaista ja täyteläisen makuista. Kalaa ja muussia komppasi todella herkullinen kreemi loistavasti, tämä oli todella mainio versio tästä klassikkoannoksesta.

Mummonkurkut, tuo jossain vaiheessa ylikäytetty, nostalginen komponentti oli tässä todella kaukana kaikesta laitosruokalamaisesta meiningistä. Nämä olivat itsessään freesejä makupaloja, mutta erityisesti komppasivat annoksen muita kavereita nasevalla tavalla, leikaten kalan suolaisuutta sekä muussin ja kreemin täyteläisyyttä juuri sopivalla tavalla. Todella hyvä suoritus ja aivan ehdottomasti pakollinen käyntikohde kaikille jotka hyvästä ruoasta välittävät. Ja todella miellyttävää, ettei Royal Ravintolat ole tässä kohteessa lähteneet (ainakaan ensi päivinä) repimään maksimituottoja hinnoittelullaan vaan pysyvät järjellisissä lounashinnoissa. Äkkiä tänne lounaalle, jos et ole jo käynyt!

Sisustus on Salveen verrattuna skandinaavisen hillitty ja tuoreen oloinen. Vähän on seinille tuotu kaunista vanhaa taidetta ja upeita kuvia tästä alueesta entisajan päiviltä. Tähän hieman liittyen, ainkin Hesari uutisoi tänään uudesta Stadiin liityvästä kuvapalvelusta: helsinkikuvia.fi, kannattaa sekin käydä tsekkaamassa. Mutta niin, täällä oli mukava istuskella, hieman hatarasta tuolista huolimatta (kantsii korjata se tokan ikkunapöydän oven puoleinen tuoli, heiluu aika paljon) ja vahdata isoista ikkunoista Hietsun torin viereistä vilkasta liikennettä. Terassikin löytyy, sitten kun Suomen kesä taas hellittää hieman räntäsateineen.

Asiakaspalvelu oli erinomaista ja iloisen sujuvaa. Kaikki hoitui nopeasti ja asiat jaksettiin esitellä sekä omatoimisesti kerrottiin lounaan struktuurista, leipäpöydästä jne, kiitokset siitä. Kasvissyöjälle listalla on tosi naftisti juttuja, mikä on nykypäivänä hieman yllättävää. Varsinaiselta listaltakin löytyy omaan silmään tasan yksi pääruoka: Härkäpapupyörykät lämpimällä perunasalaatilla ja sillä herkullisella tillikreemillä. Kyllä tuon kerran vetää, mutta luulisi että olisi vähän enemmänkin tarjolla.

Ehkä tuo ei sovi merimies/-rosvo teemaan? Lasten kanssa voisi erittäinkin hyvin tulla käymään ja mainostivatpa, että niin Vappuna (pelkkä normilista) kuin Äitien päivänäkin (joku erikoisempi kattaus) on tilaa ja kannattaa tulla käymään. Voi olla, että tuleekin varattua äitienpäivän päivällisen kohteeksi, oli sen verran hyvä kokemus.

Ps. Ainiin, unohtui mainita. Eka! Jei! Oltiin tosiaan vaimon kanssa ensimmäisiä ja kiva kun hänkin pääsi mukaan nauttimaan tästä hyvästä lounaasta. Saatiinpa ihan käsipäivää ravintoloitsijalta, mikä oli ihan tyylikäs suoritus.

Pps. Tässä vielä oiva Viisi Tähteä artikkeli kyseisestä ravintolasta.

URL www.ravintolahieta.fi
Puhelin 09-61285250
Osoite Hietalahdenranta 11, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.