Macu

image

Ja viimeinen (viii-ii-i-meinen) joulupäivitys edessä, koska tapaninpäivänä on ollut jo vuosia (viime vuosi tosin jäi väliin muuton takia) tapana mennä Crowne Plaza -hotellin alakerrassa sijaitsevaan Macu-ravintolaan. Miksi? Koska se on yksi harvoista rafloista joka on auki tänä päivänä. Ja nimenomaan tapaninpäivä, koska tapasin rakkaan vaimoni juurikin tuona päivänä (tai no, illalla, eräässä tanssiravintolassa). Mutta jaarittelut sikseen, ravintola tarjoaa siis aika perinteistä ranskalaiskeittiön menua, eli alku-, pää- ja jälkiruoat sekä näistä kasattuja menuja. Lapsille on ilahduttavasti kunnon annoksia tarjolla ja à la carte listan annoksistakin saa 20% alennusta. Tänään oli tarjolla alkuruoissa: Valkosipuli-viherpippurietanat (8,90e); Paahdettuja scampeja, makeaa helmichiliä ja korianteria (11,50e) sekä Lohikeittoa ja ruiskrutonkeja (9,80e / 17,90e). Salaatteja oli seuraavanlaisia: Vihersalaatti (6,90e / 9,70e); Lämminsavustettua lohta ja pikkelöityjä sieniä (12,60e / 16,90e); Grillattua broilerinrintaa ja parmesaania (11,90e / 16,30e); Paahdettua vuohenjuustoa, pinjansiemeniä ja hunajaa (11,90e / 16,30e) sekä kastikkeissa oli useampi vaihtoehto (Caesar / Hunaja-sinappikastike / Sitrusvinegretti / Tsatsikikastike). Pastoja oli listalla: Pinaattia, pinjansiemeniä ja pestoa (13,60e); Chiliöljyssä paistettuja scampeja (15,30e) sekä Paahdettua serranokinkkua ja oliiveja (16,90e). Hampurilaisissa löytyy: Macun pekonihampurilainen (15,50e); Sinihomejuustohampurilainen (16,50e); Lammasburgeri ja vuohenjuustoa (16,50e) sekä Hampurilainen kikhernepihvillä ja cheddarjuustolla (15,50e). Hampurilaisten lisukkeilla (4e) saa modattua annosta: Vihersalaatti tai Ranskalaiset perunat. Grillistä on saatavilla itse kasattava annos (pääkomponentti + lisuke, lisälisukkeet +4e): Grillattua siikaa (23,80e); Kokonaisena grillattua kevätkananpoikaa ja inkivääriä (22,90e), Valkosipulilla marinoitua karitsan paahtopaistia (19,90e); Black Angus -härän entrecôte (27,90e) sekä lisukkeita (Vihersalaatti, Munakoisocaponata, Juurespaistos, Paahdettua pekonia ja neulapapuja, Sitruunalla ja yrteillä maustettua casarecciapastaa, Ranskalaiset perunat, Merisuolalla ja kuminalla paahdettuja perunoita, Béarnaisekastike, Valkosipuli-viherpippurivoi, Kermainen sienikastike tai Tumma rosmariinikastike). Jälkiruokapuolella löytyi: Valkosuklaa-limemoussea ja paahdettua valkosuklaata (9,30e), Suklaakakkua ja vadelmamelbaa (9,30e), Macun jäätelöä tai sorbettia (4,50e / pallo) sekä Suklaa- tai kinuskikastiketta tai mansikkahilloa jäätelölle (1,60e). Ja lasten lista sisälsi: Grillattua siikaa, juurespaistosta ja béarnaisekastiketta (10,90e); Grillattua kananrintaa ja munakoisocaponataa (10,90e) sekä Lasten hampurilainen ja ranskalaisia perunoita (10,90e). Eli “huh huh”, olipahan taas vaihtoehtoja. Lisäksi löytyi tosiaan table d’hôte -menu (41e kala / 38e liha), jossa: Kermaista sienikeittoa tai Vihersalaattia; Grillattua siikaa, juurespaistosta ja béarnaisekastiketta tai Valkosipulilla marinoitua karitsan paahtopaistia, neulapapuja ja rosmariinikastiketta sekä loppuun Valkosuklaa-limemoussea ja paahdettua valkosuklaata. Valittiin aikuisille menu (sieni+liha vaimolle ja salde+kala minulle) ja lapsille 2*burgeri sekä siika ranuilla. Tilaus ja maksu hoidetaan (tietysti) pöydässä.

image
Ennen alkuruokia pöytään saapui muutama purnukka marinoituja oliiveja sekä aurinkokuivattujen tomaattien siipaleita. Nämä sitten mutusteltiin alkumaljojen yhteydessä ja kylläpä vanhempi tyttö tykkää oliiveista (olihan ne hyviä, itse vetäsin loput). Mutta missä leipä?

image
Alkuruoka tuli kohtuullisen ripeästi (oltiin lähes ainoa porukka ravintolassa, poislukien remakkaa venäläisjengiä) ja oli juurikin sen näköinen mitä listassa luki. Vaimolle tuli rusahtavaa sienikeittoa, joka maistui todellakin sienille (blech .. ja siis minä pidän tuosta levystä, se on mielestäni yksi parhaimmista Warpin levyistä, mutta kuullostaa myös hauskasti englantilaiselta “yök” äänteeltä, joka huvittaa minua edelleen, näiden kaikkien vuosien jälkeen) ja oma salaatti?

image

Se oli vihreä salaattisekoitus, jossa jonkun verran parmesaania ja ihan helvetisti suolaa. Oli siinä öljyäkin ja mahdollisesti jossain kohtaa etikkaa, mutta sitä ei sitten enää huomannutkaan. Pidin omasta salaatistani ihan kohtuullisesti, siellä oli snadisti suikaloitua porkkanaa sekä purjoa, mutta oli tämä suolaisen ylärajoilla, ei kuitenkaan yli, eli meni.

image
Pääruoka saapui sekin kohtuu nopeasti, vaikka ravintola alkoi tässä vaiheessa jo hieman täyttyä. Lasten ruoat tulivat ensimmäisiksi (kiitos siitä!) ja ainakin tytön siika-annos (johon vaihdettiin ranut juureksien tilalle kysymättä mitään) oli tytön mieleen. Tosin minä ehkä pidin enemmän siitä kalasta sekä kastikkeesta. Luulen, että tällä kertaa ranut upposivat enimmäkseen, mutta joskus tämä menee niin.

image
Pojan ja nuorimmaisen tytön burgeri oli melkoisen kokoinen (tosin kyllä se tähän hintaan saakin olla) ja se pihvi (ei se pienempi sitä kokonaan koskaan syö) oli kivan savuinen maultaan. Samaa tasoa tämä burgeri tuntui olevat BK:n kanssa, tosin ranut eivät todellakaan olleet yhtä hyvät. Mutta ihan jees lasten annokseksi ja kiva kun oli omenia etc mukana.

image
Oma kala-annos olikin sitten oikein hyvä ja diggailin tätä nahkoineen päivineen sen kastikkeen kanssa, vaikka se kala oli taas suolattu jonkun robotin toimesta. Meni tämä silti aika hyvin alas, varsinkin kun ne juurekset oli tosin kivasti karamelisoituneita ja juuri sopivan napakoita. Pidin kovasti, mutta..

image
.. vaimon karitsa-annos oli melko alarajoilla kypsyyden suhteen ja jossain vaiheessa alkoi hänen puoleltaan tökkimään, joten tehtiin switcheroo ja aloin napostelemaan pikku lammasta. Tämähän oli valitettavasti sitten alisuolattu ja todellakin liian vähän paistettu. Pinta ei ollut saanut sitä kivaa Maillardin pintaa ja suurin osa oli hyvin, hyvin punaista ja minä sentään pidän jopa sinisestä lihasta, mutta liika on liikaa, erityisesti lampaassa, josta löytyy voimakkaan makuista rasvaa, jopa karitsasta (ja taas täytyy mainostaa omaa erinomaista pilkkujen sekä pisteiden hallintaa tässä rakkaassa kieliopissamme). Annos olisi mielestäni kaivannut myös jotain muutakin lisuketta kuin lisää lihaa (pekonia, tämä on jo pikkuhiljaa “nähty”), tosin ne vihreät pavut olivat herkullisia! Ja joo, onhan pekoni+pavut ihan perussettiä, mutta ei tämä, lähes raaka, karitsa-annos, kaivannut mielestäni sitä pekonia viereensä. Mutta kiva happo niissä pavuissa. Ja se kastike oli hieman liian kevyt (maultaan, näiden muiden tiukkojen juttujen vieressä) ja raskas (jotenkin se paistoliemen ajatuskin sen lihaköntsän ja pekonin vieressä?) samaan aikaan, jos tässä selityksessä nyt enää on mitään (ei ole) järkeä. Ja itseasiassa se liha maistui hieman kivemmalta kun siihen paritti sen kala-annoksen béarnaise-kastikkeen, jossa oli kivasti hapokkuutta. Eli olisiko tämä annos vaan kaivannut suolaa + happoa? Huunous, huukkers. Ja tähän kohtaan pitää vielä kertaalleen todeta, että missään vaiheessa ei tullut leivän leipää ja mielestäni a) ainakin osa annoksista olisi kaivannut leipää, b) ravintola voi osoittaa jotain luonteestaan leipäkorillaan sekä c) pitäähän sitä leipää nyt oikeasti olla (mit vit (yks kaks)).

image
Jälkkäriksi tuli sitä valkosuklaamoussea ja valkosuklaata. Ette ikinä arvaa, että oliko makeaa? Saatte kaksi arvausta. Joo, oli makeaa, tosin se lime ihan pikkiriikkisen korjasi, kuten myös se joku punainen, hieman hapokas kastike alla. Mutta oli tämä taas ihan sieltä nuotiston yläpäästä vedetty soundi ja vaati tiettyä asennetta että sai hoidettua. Lasten jätskiannokset (3 * vaniljapallo ja kinuski- sekä suklaakastiketta) olivat luvattoman sulaneita jo saapuessaan, mutta upposivat silti ihan kivasti.

image
Sisustus on kohtuutyylikäs, tosin on tätä jo hieman ajan hammas nakertanut ja snadisti tummanpuhuva omaan makuun. Kiva täällä on silti olla ja aina yritetään olla jokseenkin samoilla huudeilla (ravintolan perä), johon ollaan joskus ajauduttu. Isot ja mukavat tuolit löytyvät ja hyvillä mielin yleensä ollaan lähdetty, tosin se parkkeeraus on hieman ongelmallista. Asiakaspalvelu oli tälläkin kertaa kohteliaan ystävällistä ja joustavaa omalta tarjoilijalta sekä jossain määrin niiltä muiltakin. Kiitos niistä lasten papruista ja kirjoista, mitä meille heitettiin korillinen pyytäessä, auttoi paljon jaksamisessa. Mutta valitettavasti lähtiessä ei enää sitten jaksanut kiinnostaa niin paljon, että olisi sanottu heippa (edelleenkin se oma parrakas tarjoilija toimi hyvin) ja jäi tästä vähän “ketjumainen” fiilis vaikka ollaan hintojenkin puolesta siellä semiyläpäässä (esim. Grönistä saa jokseenkin samalla hinnalla jokseenkin Stadin parhaimmistoa, niin palvelun kuin ruoan osalta). Kasvissyöjille oli kaikenlaista, burgereista lähtien. Lasten kanssa täällä on helppo asioida, syöttötuolit ovat löytyneet ja ainakaan omilla kerroilla ei ole ollut niin paljon asiakkaita, että olisimme häirineet omalla isohkolla porukalla etc. Summa summarum: hyvä mesta, parempiakin löytyy, mutta ei näillä spekseillä (ajankohta, laadukkuus, lapset) ja valitettavasti hieman ollaan menty vuosien saatossa huonompaa kohti. Toivottavasti ensi vuonna parempaan suuntaan, kiitos kuitenkin tarjoilijalle kokonaiskokemuksesta.

Ps. Miksi kaikki viinit olivat lämpimämpiä kuin mitä piti olla? Mukaanlukien alkusamppis?

URL www.macu.fi
Puhelin 09-61286700
Osoite Mannerheimintie 50, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.