Mangal

Nyt oli vuorossa sellainen “arvaa mikä ravintola”, kun nappasin Foodoran listalta Mangal-nimisen ravintolan, joka oli sijoittautunut Sepian tilalle. Tämä kuullosti jotenkin epäilyttävältä, varsinkin kun lista oli kovasti Sepian oloinen, mutta varasuunnitelmat (Royal Nepal tai King Kebab) oli taskussa, joten häviö ei olisi suuri.

Dösä alle ja Sturenkadun ja Mäkelänkadun risteykseen, kulmat on tuttuja, kun joskus tuli hetki opiskeltua tässä vieressä. Hämmennys jatkui kun pääsin raflan luokse, Sepian kyltit oli edelleen seinässä, kadunvarsimainokset silti viittasivat Mangaliin, joka on ehkä mahdollisesti ollut joskus tässä tai jossain vaikuttanut nepalilainen. Ota näistä selvää, käytännössä Sepia, mutta ehkä eri nimisenä?

If meat grilled on an open fire is your thing, then this place is a good spot to satiate your need. The lamb I had was tasty and with a nice char, and the prices are also very agreeable.

Other top notch “kebab” places are Old Jerusalem, Shishkebab and Turkkilainen Ravintola.

Listalta löytyy lounastarjouksia, kuten pizzaa (8,50e), leike (9,90e) yms. Uskoisin kuitenkin, että täällä kannattaa ottaa joku avotulella väsätty varras. Näitä löytyy useita erilaisia, kuten: Adana Kebab eli lampaan jauhelihavarras salaatilla ja riisillä + tzatzikilla ja ezmellä (13,90e), Cizbiz Köfte eli turkkilaiset lihapullat (13,90e), Tavuk-Kusbari eli kanan- ja lampaanlihavartaat (14,90e) sekä Adana Dürüm eli kebabrulla (11,90e). Kaikissa annoksissa on mukana talon leipää. Päädyin tuohon lampaan jauhelihavartaaseen, kun sen kaltaisista on aiempia hyviä kokemuksia muista mestoista. Tilaus ja maksu hoidetaan tullessa tiskille, jonka sivussa on myös mauste+vesipiste.

Safka tuli kohtuullisen nopeasti (kannattaa olla ajoissa liikkeellä, mesta täyttyy yhdentoista jälkeen) ja oli tutunoloinen ilmestys lautasella. Salaatti oli8 tuoretta, tosin olisi kaivannut ehkä kastiketta, toki olihan lautasella sitä tzatzikia. Jogurttikastike olisi kaivannut isommin valkosipulia omaan makuun, tuoden kuitenkin kaivattua raikkautta isojen lihavartaiden kylkeen.

Ezmi ei ollut kyllä millään tavalla tulista, mutta antoi sellaista mukavaa tomaattisuutta annokseen. Tulisuutta sai onneksi lisää scrirachalla, itse kaipaan lampaan viereen jotain jossa on pientä potkua. Grillatut tomaatinviipale ja vihreä paprika toivat vähän savuista vegeä peliin, mikä sopi kontekstiin. Riisi oli ihan jees, vähän ehkä turhan kosteaa ja aavistuksen makean oloista. Liha oli kuitenkin se pääasia ja se oli todella loistavasti grillattu.

Edelleen snadisti pinkkiä keskeltä, sekä hyvillä tulen polttamilla kohdilla, ollen kauttaaltaan maukkaan rapsakka pinnaltaan. Se leipä oli kohtuullista, parempaakin on tullut vastaan, mutta ne pari pikku palaa mitä tässä oli soveltuivat lihan ja muiden juttujen noukkimiseen suuhun. Plussaa yrtti-punasipulista. Tämä oli oikein hyvä kebab-kokemus, joskaan ei ihan päässyt samoille leveleille kovimpien kanssa, kuten Old Jerusalem ja Shishkebab.

Sisustus on pikaruokalamainen, vähän kauhtunutta kalustetta ja jännästi vanhoja tauluja Stadista etc seinillä. Samat vesselit tätä tuntuu pyörittävän kuin Sepiaakin ja koko hoito tuntuu olevan samoilla raiteilla etenevä. Taustamusiikkina soitettu radio-kanava oli jännä valinta, kun sieltä tuli vanhaa suomalaista iskelmää ja Vesa-Matti Loirin laulamia joululauluja. Ilmassa käryävä grillin savu ja tuoksu iskeytyi kiinni vaatteisiin myös huomattavan tehokkaasti. Kasvissyöjän ei ehkä kannata ensimmäiseksi tänne rynnätä, mutta onhan täällä toki jotain falafeleja hullunrohkeille.

Ps. Viikonloppuja!

URL www.ravintolasepia.fi
Puhelin 040-4737266
Osoite Mäkelänkatu 30, Helsinki

4 thoughts on “Mangal”

  1. Ei tullut ollenkaan pipiksi, mietinkin, että olisiko se yllättävän nimivaihdoksen takana 😀

 1. Jos menee itse alkulähteelle, tuo ikävä naama on tullut riville:

  “Tilojen ja välineiden soveltuvuus, riittävyys ja kunnossapito”

  Mielenkiintoinen miten tuo rivi on muuttunut 😐 -> 🙁 puolessa vuodessa.

  Mystinen tuo Hesarin hakukone, olisivat vaan voineet laittaa linkin oivahymy.fi, kaikki on ihan julkista tietoa. Suuri journalistinen teko vuonna 2017…

  Tuo tosiaan vaihtanut nimeä parikin kertaa lähiaikoina. Itse syönyt tuolla useamman kerran ilman ongelmia.

  1. Joo, ei ollut mitään ongelmia tämän tai toisen nimisenä. Hyvin oli lammas paistettu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.