Old Jerusalem

image

Uudenvuoden riehakkaat juhlat ovat takana ja uusi vuosi nytkähti käyntiin tavaran palautuksella Verkkokauppaan, joten normaalista poiketen tulin autolla ytimeen. Tästä intoutuneena päätin käydä tsekkaamassa hieman hankalan matkan päässä sijaitsevaa Old Jerusalem -ravintolaa. Tämä Lehtisaaren hieman kulahtaneessa ostarissa sijaitseva, lähi-idän ruokaa tarjoava mesta on ymmärtääkseni Maunulan ostarilta lähteneen New Jerusalem -ravintolan uusi yritys, jännä että molemmat ovat sijoittautuneet tällaisiin vanhoihin ostareihin. Itse kävin silloin taannoin kerran siellä New Jerusalemissa ja se oli oikein oiva paikka, joten odotustaso oli korkealla. Tästä paikasta taisi olla hetki sitten Nyt-liitteen artikkelikin (olihan sellainen, täällä http://nyt.fi/a1450328050480).

Paikka tarjoaa hummus-, falafel- ja shawarma-annoksia sekä alkupaloja että näistä koostettuja lasten annoksia (ei mitään nauravia nakkeja yms, mikä on juurikin oikein tehty). Tänään ilmeisen fiksatulla menulla löytyi (mm. näitä on niin paljon, että en kaikkia tähän tabuloi): Hummusfalafel eli hummusta, falafelpyöryköitä, tomaattisalaattia ja persiljaa (9e); Falafel laffa eli täytetty rullaleipä falafelilla, hummuksella, salaatilla, munakoisolla, hapankaalilla ja tahinikastikkeella (9e); Shawarmapita eli täytetty pitaleipä shawarmalla, hummuksella, salaatilla, munakoisolla, hapankaalilla ja tahinikastikkeella (8,50e) sekä “pièce de résistance”, Sultaanin annos eli falafelpyöryköitä, hummusta, taboulehia, salaattia, munakoisoa, hapankaalia ja tahinikastiketta (13,90e).

Kaikkiin annoksiin kuuluu leipä sekä näemmä lounaalla myös soppaa, jotka kaikki löytyvät tiskin läheisyydestä, sivupöydältä, aseiden ja paprujen kera. Vesi kuuluu hintaan, mutta myös kohtuu edukkaita (1,50e tölkki, 2e pullo) limuja löytyy kylmävitriinistä, jos sille päälle sattuu. Ja läheisyydessä asuvia hemmotellaan jopa kotiinkuljetuksella.

image
Alkusoppa oli hauska yllätys ja oikein mainion makuinen keitos. Olisiko joku linssipohjainen? Modailin tätä vielä hauskoilla pöytämausteilla, joista punainen (sumac? googlen kuvahaun perusteella taisi olla ja tätähän pitää skorata jostain) oli aivan käsittämättömän herkullinen ja sopi soppaan loistavasti. Sulttaanin annos tuli verkkaiseen tahtiin pöytään, mikä selvästi johtui siitä, että se tehtiin melko alkutekijöistään, mikä on ehdottomasti odottamisen arvoinen syy. Perus kebabmestoissa harvemmin näkee à la minute -annoksia.

Ja tämä annos olikin sitten oikein hersyvän kokoinen setti kaikenlaisia herkkuja. Shawarma jogurtti-valkosipulikastikkeella oli oikein hyvän makuinen, mutta täytyy sanoa, että edelleenkään ei ole (edesmenneen) Oma-ravintolan shawarmaa päihittänyttä. Ne falafelit olivat erittäin herkullisia, rapsakka kuori, pehmeä sisus ja mainiosti maustettu, mutta ehkä snadisti kuivakka? Tosin tämä hoitui sillä ihanalla hummuksella ja tahini-kastikkeella joka oli niin hyvän makuista, että tähän tuli jonkinasteinen addiktio. Salaatit olivat nekin maukkaita ja taitavasti maustettuja ja tässä tulikin sellainen olo, että sen shawarman olisi voinut ihan hyvin jättää pois, veget olivat niin loistavan makuisia ettei tässä kaivannut mitään lihaa mukaan.

Kaikenkaikkiaan tämä oli niin tasokas lounas, että suosittelen tulemaan pidemmänkin matkan päästä. Ihan eri leveleillä kuin joku normi kebab/pizzamesta ja mielestäni jopa parempaa kuin erinomainen levant, tosin vähän tässä rokottaa se etäisyys ytimestä, tänne pitää ihan erikseen lähteä.

image
Sisustus on sympaattisen omatekoinen ja kotoisan viihtyisä, täällä oli oikein kiva asioida vaikka itse ostoskeskus onkin sellainen kuin nämä vanhemmat tuppaavat olemaan. Asiakaspalvelu oli erittäin ystävällistä ja huomioonottavaista, erikoiskahviakin yrittivät tarjota loppuun, mutta piti jo lähteä eteenpäin. Kasvissyöjälle täällä oli vaikka mitä herkkuja, ja ihan ehdottomasti kannattaa käydä, loistavaa settiä. Lasten kanssa tänne voisi myöskin tulla, jos olisi näillä huudeilla liikenteessä, syöttötuolit ja tilaa löytyy sekä lasten listakin (5e-6e) on ihan kunnon ruokaa.

image

URL Old Jerusalem
Puhelin 050-4434391
Osoite Lehtisaarentie 1, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.