Grön (joululounas 2016)

Viime vuoden joululounas Grönissä oli niin upea, että halusin vaimoni kokevan saman myös, joten buukkasin pöydän myös tälle vuodelle. Saavuttiin ravintolaan ja suosio oli kova, asiakaspaikat olivat kovassa käytössä ja jälleen pääsin ahtautumaan melko naftiin tilaan pöydän ääreen.

A great restaurant with locally sourced food and interesting vegetarian options. You should try it out, but do make a reservation, the restaurant is small and often fully booked.

Other wonderful restaurants near by are Trattoria Corretto, Rivoli and Koto.

Joululounas (39e) tänä vuonna käsitti: VILLI eli fermentoitua perunaleipää, salaattia säilötyistä sienistä, kuusenkerkkää ja puolukoita; KALA eli maa-artisokkaa, hopeasipulia, purjoa, säilöttyjä villiyrttejä ja muikunmätiä sekä KASVI eli syysomena granita, marenkia, sitruunaverbenaa ja omenaviinietikalla maustettua kinuskia. Alkuruoka lukuunottamatta lähes sama setti kuin viime vuonna, ainakin noin päällisin puolin. Tilaus ja maksu hoidetaan pöydässä.

Alkuun tuli talon hapanjuurileipää ja tykötarpeita. Leipä oli jälleen aivan loistava suoritus, upea kuori ja mahtava sitko. Vaahdotettua voita tuli iso röykkiö ja sekin oli täyteläisen herkullista. Sitrusmainen suola toimi leivän kanssa mainiosti ja pellavansieenet sekä kuivatut aronia-marjat olivat nekin hauskoja leivän modaukseen.

Alkuruokana tullut sienisalaatti hapankermalla maistui minulle vaikka pieni sieniaversio edelleen kummittelee. Pikkelöidyt kurkut ja fermentoidut kuusenkerkät olivat hauskoja makupirskahduksia annoksessa, mutta ehkä nämä hallitsivat annosta hieman liian isosti, vaimolle ainakin ne tuntuivat olevan vähän liikaa. Perunarieska oli molemmista todella herkullinen suoritus ja kokonaisuutena annos oli hieno. Mutta täytyy sanoa, että jäi ihan selvästi jälkeen viime vuoden upeasta tartarista.

Kala oli jälleen pääannoksessa mielenkiintoisesti muikunmädin muodossa, mutta tällä kertaa valmiiksi sekoitettu beurre blanc -kastikkeeseen. Kastike oli todella hyvä, kuten viimekin vuonna, mutta tällä kertaa kastikekulhoa ei jätetty pöytään, mikä viehätti edellisellä kertaa. Hopeasipulikupit pitivät siemeniä ja jotain kuivattuja marjoja tms, nämä toivat vähän tällaista kivaa rapsakkuutta annokseen. Maa-artisokka oli jälleen hyvin valmistettua, mutta ne rapsakat keksit annoksen päällä eivät oikein tuoneet mielestäni annokseen mitään erityistä lisää. Itse pidin siiti valkosipulin varresta, mutta ehkä ne kuusenkerkät toistamiseen eivät olleet niin innostavia.

Jälkkäri oli todella hyvä, mutta taas se kastikekuppi vietiin pois. Kinuski oli ihanaa, se omenaviinietikka leikkasi hienosti makeutta ja koko setti toimi hyvin yhteen. Annoksen pohjalle oli vielä laitettu mahtavaa suolaheinähilloa tms vihreää tahnaa joka toi kivan lisäsäväyksen annokseen.

Summa summarum, ruoka oli minusta oikein hyvää ja erityisesti kun ottaa huomioon nämä kasvisruoka/lähiruoka/villiyrtti/fermentointi yms meiningit. Jotenkin tässä kuitenkin jäi sellainen fiilis, että mennään täsmälleen samalla kaavalla kuin viime vuonna, mutta vähän alemmalla ambitio- sekä kustannustasolla. Edelleenkin tämä on todella tasokas ravintola ja ehdottomasti käymisen arvoinen mesta.

Sisustus on pysynyt samanlaisena, jännästi edelleen eripari kalusteita sekä kattaukseen käytettyjä esineitä joka tuo kivan persoonallisen vivahteen muuten aika riisutun oloiseen sisustukseen. Asiakaspaikat ovat ahtaita, josta pientä miinusta, mutta lähinnä tämä häiritsi liikkumista pöydästä, eikä vaikuttanut varsinaiseen ruokailukokemukseen.

Asiakaspalvelu oli ammattitaitoista ja rennon kohteliasta, annokset esiteltiin selkeästi mutta ehkä hieman kiireellä (ymmärrettävästi, asiakkaita oli tosiaan paljon ja annoksia viuhui kovaa tahtia). Kaikesta huolimatta homma sujui erittäin hienosti, kiitos siitä. Kasvissyöjälle on täällä normaalia tasokkaampaa ja harkitumpaa settiä tarjolla ja suosittelen kokeilemaan, muikun mädit varmasti pystytään droppaamaan kastikkeesta jne. Lasten kanssa voisi teoriassa tulla, tosin en välttämättä ihan ensimmäiseksi koko köörin kanssa tänne lähtisi ahtautumaan.

URL   www.restaurantgron.com
Puhelin  09-42893358
Osoite  Albertinkatu 36, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.