Juuri

image

Tuli taas kaunis päivä ja kaunis vaimoni tuli kaupunkiin nuorimmaisen kanssa lounastamaan. Hetken pohdin kohdetta ja päädyin Juureen, jossa on joskus tullut illastettua, mutta jonne en ole vielä kerennyt lounaalle. Pöytävaraus ja sporalla viereen. Paikkahan tarjoaa suomalaista ruokaa suomalaisista raaka-aineista ja on kuuluisa “sapaksistaan” eli suomalaisista tapaksista.

Finnish food with a twist and a high quality. Come and experience the “sapas”, Suomi tapas.

Other wonderful restaurants in the vicinity are OX, Grotesk an Krog Roba, to mention a few.

image

Tänään oli tarjolla kerran viikossa vaihtuvalla listalla alkuun (6,60e): Kaksi sapasta tai Makaronia, kylmäsavustettua haukea ja perunaa “velli”. Pääruokina (16e) oli: Ahvenanmaan siikaa “ooppera”; Hämeenkosken kyyttöä, Stadin Puutarhurin sipulia ja puikulaa tai Neljä sapasta. Jälkiruoat (6,60e) loppuun olivat: Karpaloa, talkkunaa ja karamellia “kakku” tai Kotimaisia pientuottajajuustoja.

image

Kolmen ruoan “liikelounas” menu (26e) löytyi myös. Menun sai myös (pääosin, alkuruoka tuli täyteen hintaan) puolikkailla annoksilla lapselle, mikä oli erinomaista. Itselle tuli velli, sapakset ja juustot. Vaimo valitsi sapakset, siian ja juustot, pikkuselle otettiin sapakset, kyyttö ja “kakku”. Tilaus ja maksu hoidetaan pöydässä.

image

Alkuun tuli leipää, tummaa ja vaaleaa maalaisleipää, sekä voikuutiot voipaperipussukoissa. Leivät olivat todella tasokkaita, erityisesti se maalaisleivän rapsakka kuori ja erinomainen sitko yhdistettynä hyvään makuun ja laadukkaaseen voihin oli ihana aloitus. Tumma leipä oli myös tosi hyvä.

image

Oma alkuruoka oli tosiaan se “velli” ja tämä oli oikein hyvää, mielenkiintoiset maut ja tekstuurit omintakeisessa annoksessa. Kala oli oikein hyvää ja se velli sekä sen alle piilotetut herkut toimivat mainiosti yhteen. Hyvä aloitus.

image

Alkusapaksina oli Ahvenanmaan lahnaa “royale”, joka tarkoitti lahnapullia hollandaisekastikkeella sekä perunahelmiä(!) joka oli itselle uusi tuttavuus. Lahnapullat olivat oikein hyviä ja hollandaise komppasi loistavasti. Ne perunahelmet toivat jännän tekstuurin annokseen, tosin ei mitenkään valtavasti makua. Toinen sapas sisälsi Juuriselleriä, omenaa ja jogurttia. Omena oli työstetty lähes marmeladin kaltaiseksi ja päällystetty jollain (unikonsiemeniä), maistuen ja tuntuen erinomaiselta. Jogurtti oli herkullista, maustettuna ilmeisesti jollain sitruksella tms ja ne juurisellerin palaset olivat saaneet hyvän paistopinnan. Tämäkin oli mainio aloitus.

image

Pääruoaksi minulle tuli niitä sapaksia ja harmi että pari niistä oli jo tuttua alkupaloista (tyttö ei hieman flunssaisena jaksanut kauheasti, joten isin piti vähän jeesaa). Mutta toki ne olivat toisellakin kierroksella hyviä. Lisäksi oli porkkanaa kolmella eri tapaa jogurtin kera ja tämä oli aivan loistava annos! Porkkanasose oli herkullista, paistettu (tms) porkkana napakkaa ja voimakkaan makuista, kun taas se raaste oli saatu erinomaisen maukkaaksi ja hieman kirpsakaksi.

image

Nämä toimivat myös erittäin hyvin yhteen, hieno pieni annos. Sitten oli vielä Graavattua nautaa ja mustajuurta eli riimihärkää ja tämä oli myös oikein mainio annos, tosin jäi ehkä vähän muiden erittäin hyvien annosten varjoon. Viereen tullut puikulaperunasose oli samettisen täyteläinen.

image

Tytön kyyttö oli taitavasti keitetty torni hyvää naudan lihaa. Paistoliemikastike ja herkullinen sipulipaistos komppasivat isoa (ei ollut kyllä mikään puolikas annos vaikka hinta olikin) “jauhelihasta” tehtyä pihviä. Puolukkasose ja ne isot (karviais?) marjat toivat happoa kehiin, kun taas se perunasose toi täyteläisyyttä. Tämä oli todella hyvä annos.

image

Vaimon rapsakaksi paistettu kala oli aseteltu paahdetulle leivälle (“ooppera”) ja kylkiäisenä oli uppomuna, hollandaisekastiketta sekä pikkelöityjä kurkkuja ja punasipuleita. Tämä oli ehkä kuitenkin se paras annos, kala oli todella hyvää, leipä ihanan rapsakkaa ja pikkelöidyt jutut todella todella herkullisia. Annoksen komponentit oli erittäin hyvässä harmoniassa keskenään, tosin kananmunan valkuainen oli hieman valuvampaa kuin normaalisti ja keltuainen taas ei ollut valuvaista. Hyvää sekin kuulemma silti oli. Kaikki annokset oli kauniisti aseteltuja lautasilleen ja näitä oli ilo tutkia hetki ennen syömistä.

image

Loppuun tuli minulle ja vaimolle ne juustot. Joku näistä taisi olla Helsingin Meijeriliikkeen juusto (olisiko tuo mustakuorinen, kuulemma joku “Hanasaari” tms), mutta siis joku voimaakkaampi mustakuorinen, sinihomejuusto sekä appenzelleri tms. Näistä tuo ensimmäinen oli voimakkaan makuinen ja herkullinen, sinihomejuusto oli hieman pliisun oloinen ja se appenzelleri hävisi kisan, koska vedin sen viimeisenä ja sen maku katosi voimakkaampien velien alle. Joku “leipämössö” (vaimon termi) hilloke joka oli snadisti makea ja josta pidin, erityisesti sen voimakkaan kaverin kanssa. Ja sitten oli hieman kirpsakkaa porkkanahilloketta, josta pidimme molemmat.

image

Lapsen “kakku” oli valkosuklaamoussea karpaloilla, karpalohillolla, suklaakakkumurusilla ja sillä talkkunalla. En tiedä olenko syönyt talkkunaa joskus (todennäköistä), mutta vaimolle se ei pelittänyt kun oli jotain vanhoja muistoja aiheesta. Annos oli oikein hyvä ja herkullinen lopetus tasokkaalle lounaalle ja ainakin itse pidin enemmän tästä kuin siitä juustolautasesta, niin paljon kuin juustoista pidänkin.

image

Sisustus on hyvin pelkistetty ja yksinkertaisen tyylikäs. Astiasto vetää samaa linjaa ja sopi erinomaisesti kokonaisuuteen, erityisesti ne hauskat Marimekon lasit jäivät mieleen. Pöytävaraus lounaallekin näytti olevan ihan järkevä vaihtoehto, sen verran tehokkaasti ravintola täyttyi. Tämä sopii mielestäni erittäin hyvin liikelounaan kohteeksi ja sellaisia näyttikin naapuripöydissä olevan kovasti meneillään.

image

Asiakaspalvelu oli yllättävän nopeaa, ottaen huomioon että alussa salihenkilökuntaa oli tasan yksi ja asiakkaita oli huima määrä. Palvelu oli myös häneltä asiantuntevaa ja kohteliaan ystävällistä, annosten komponentit esiteltiin sujuvasti ja selkeästi.

image

Tästä käynnistä jäi hyvä fiilis. Kasvissyöjälle oli vähän hintsusti juttuja, sapaksissakin melkein kaikissa oli kalaa tai lihaa, mutta uskoisin että tämän tasoisessa ravintolassa tuo ei tuota mitään ongelmaa vaan myös vegeilijä pärjää hyvin kysymällä. Lapsen kanssa homma toimi erinomaisesti, kiitos hienon palvelun ja kiitos myös siitä annosten puolittelusta, joka ei ollut minkäänlainen ongelma.

image

Ehdottomasti suosittelen käymään, hyvä ruoka ja tasokas palvelu.

image

Ps. Käveltiin Korkeavuorenkatua takaisin ytimeen ja oli pakko ottaa kuva siitä hienosta paloasemasta.

URL www.juuri.fi
Puhelin 09-635732
Osoite Korkeavuorenkatu 27, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.