OX

image

Eka! Ainakin luulisin niin, koska astuin ensimmäisenä asiakkaana avaamispäivän lounasajan alkuhetkellä. Tokihan täällä on varmaan ollut kaikenlaisia testitapahtumia yms tätäkin ennen, mutta kuitenkin. Jo toinen ravintola, jossa olen ollut sopivan aikaisin lounastamassa, ensimmäinen ollen Michel.

A trendy restaurant riding the mid-eastern food wave, but with pizzazz. Great food, wonderful service and a beautiful tomato soup worthy of your attention.

On the same, very hip street, you will also find The Mess, Krog Roba and Pastis.

Beefy Queen (Jambon) tilalle ilmestynyt lähi-idän makuihin panostava fine-dining-henkinen paikka tarjoaa lounaaksi lautasannoksia, joista saa koostettua myös kolmen ruokalajin menun. Merkillepantavaa illallismenuissa on että normi maistelumenujen (4 annosta maksaa 49e ja 5 irtoaa 59e hinnalla) lisäksi on “Never ending” (100e) vaihtoehto jossa tulee annoksia siihen asti kunnes pyytää armoa. Jo pelkästään tuon takia pitää joskus mennä tänne tsekkaamaan illallistarjonta, mutta oli tämä niin messevä kokemus, että muutenkin kannattaa ehdottomasti koestaa.

image

Tänään Facebookiin päivittyvällä lounaslistalla oli tarjolla: Lehtikaali-papu-tomaattikeitto (11,50e / 6,50e alkupalana); Paahdettuja tomaatteja, kukkakaalipyrettä, yrttiquinoaa ja savustettua halloumia (14,50e); Lohi ras el hanout ja fattouch salaatti (13,50e / 7,50e); Marokkolaiset lihapullat, couscous ja kookosjogurttia (14,50e); Huadutettua porsaanposkea, tahinia, kikherneitä ja tryffelikastiketta (16,50e) sekä loppuun Vihreällä kardemummalla maustettua haudutettua raparperia ja sitruunasorbet (5e). Itselle valikoitui tomaattikeitto ja possun poski. Tilaus ja maksu hoidetaan pöydässä.

image

Alkuun tuli itse juureen tehtyä sitruuna(!)leipää vaahdotetulla voilla jota oli maustettu jollain. Tuoreen lämpimässä leivässä oli mieletön kuori ja pehmeä sisus hyvällä sitkolla. Todella hyvää leipää ja se sitruunatwisti oli erinomainen keksintö. Vaahdotettu voi oli myös todella hyvää, vaikka se mauste siinä pinnassa jäi mysteeriksi (jotain tarjoilija taisi mainita ruskistetusta voista).

image

Lähes samaan aikaan leivän kanssa saapunut tomaattikeitto oli hieno ilmestys lautasellaan. Juureksia, tuoretta tomaattia, papuja ja salsa verdeä sisältänyt keitto oli aivan tolkuttoman hyvää. Tämä oli yksi parhaimmista tomaattikeitoista mitä olen maistanut ja oli oikea taidonnäyte keittiöltä. Maku oli kepeä mutta ihanan tomaattinen ja komponentit toimivat loistavasti yhteen. Se salsa verde oli herkullisen yrttistä ja komppasi juuri sopivan kypsyiseksi keitettyjä kasviksia. Lehtikaali toi pientä rapsakkuutta annokseen.

image

Pääruoka saapui kohtuullisen nopeasti keittolautasen poisviennin jälkeen ja tämäkin oli tyylikkäästi aseteltu. Tahini oli aivan loistavan pähkinäisen makuista ja se tryffeliöljy sopi tähän jännän hyvin. Possu oli mehukkaan murisevaa ja todella herkullista. Kastike ja runsaat yrtit sopivat possun kanssa erittäin hyvin yhteen, mutta ne snadisti kitkerät kasvikset ja hieman jauhomaiset kik-herneet jäivät pahasti alakynteen annoksessa. Tämäkin oli todella hyvää annos varsinkin näin lounaaksi, mutta hävisi sille mahtavalle sopalle.

image

Sisustus on muuttunut melkoisesti Beefy Queenin karusta ulkoasusta ja tämä oli oikein tyylikäs ja viihtyisän oloinen ravintola muutamalla hauskalla industrial-henkisellä valinnalla (mm. ilmastointiputket isosti esillä ja mielenkiintoiset “aaltopelti”seinät). Kahden huoneen välillä oli aika iso ero, kun toisessa huoneessa oli vilkas avokeittiö ja toisella puolella erittäin rauhallinen tunnelma. Tässä voi itse valita, että kumpi meininki kiinnostaa, tosin pöytävaraus vaikutti olevan suositeltavaa, sen verran isosti oli jengiä liikkeellä heti avautumisen yhteydessä.

Asiakaspalvelu oli kohteliaan ystävällistä ja erittäin asiantuntevaa, homma toimi kovalla ammattitaidolla. Ainoastaan rahastusta joutui hetken odottamaan, mikä on täysin ymmärrettävää näin avajaispäivänä, varsinkin kun juuri sillä hetkellä oli melkoinen hulina päällä ison asiakasvirran myötä. Toivottavasti suosio jatkuu samaan tahtiin, koska tämä oli mainio lisä Helsingin ravintolatarjontaan. Ravintola sopii myös todella hyvin tasokkaan liikelounaan kohteeksi.

Kasvissyöjälle oli kaikenlaista kiinnostavaa ja kannattaakin lähteä ennakkoluulottomasti koestamaan, ainakin se tomaattikeitto oli ihan huikea vegeannos. Lasten kanssa voisin tulla ihan vaan, että saisivat hekin maistaa näin loistavaa ruokaa, mutta kyllä tämä oli enemmän aikuisille suunnattu mesta.

URL www.restaurantox.fi
Puhelin 010-6668452
Osoite Pieni Roobertinkatu 13, Helsinki

2 thoughts on “OX”

  1. Piipahdin toukokuun puolella illallisella Oxissa ja voin kyllä lämpimästi suositella! Muistaakseni voi oli ainakin meillä maustettu paahdetulla fenkolilla.

    Täytynee sumplia itsensä myös joku päivä lounaalle Pikku Roban nurkille – ainakin vaikuttaa siltä, että tarjoilevat hyvin laadukasta päiväruokaa. :]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.