Ekberg

image

Kauniin kuulas keli ajoi ulos kävelylle ja päätin käydä hoitamassa pitkään to do -listalla sijainneen Ekbergin. Tämä perinteikäs kahvila-ravintola Bulevardilla on itselle tuntematon suuruus, vaikka olen kävellyt tästä ohi monen monta kertaa. Tänään kuitenkin menin sisälle asti, kun webskakin listasi jännittävästi lounaan yhdeksi komponentiksi kimchin(!), joka ei jotenkin ollut ensimmäinen arvaus paikan menutarjonnasta.

A cafe with ye olde charm but a very disappointing lunch buffet and haughty service. Avoid at all costs.

Tänään oli lounaaksi: Lohi-fenkolikeittoa (9,50e), Broilerinkoipea ja kimchiä (10e) sekä loppuun kakkua, jotain trifleä/pappilan hätävaraa sekä panna cottaa(?). Salaattibaarista löytyi: Tomaatti-jääävuorisalaattia, rucola-baby spinach-siemen-fetasalaattia, bulgur(?)-paprika-pekonisalaattia, perunasalaattia ja paria kastiketta (ranskalainen ja joku mitä otin ja luulin että on valkosipuli, mutta olikin ehkä jogurttipohjainen tms? #kyltitoliskivat). Ja leipää oli tarjolla: Tummaa ruisleipäviipaletta, maalaisleipää, vaaleaa sämpylää ja ehkä näkkäriä (ei muista) sekä voi- ja margisnappeja. Tilaus ja maksu saatetaan suorittaa pöydässä, ainakin tällainen kyltti oli, mutta kun kysyin ohi kiitävältä tarjoilijalta lounaasta, hän sanoi, että ottakaa vaan ruoka ja veloitus tapahtuu pöydässä. Mutta johtuen erinäisistä syistä, kävin kuitenkin maksamassa kassalla, siitä lisää myöhemmin.

image

Soppa ei toiminut ollenkaan. Ehkä sitä on vaan niin fakkiintunut tietynlaiseen lohikeittoon, mutta tässä se fenkoli jyräsi kaikki muut maut ja lohi oli mennyt jotenkin liian kypsäksi eikä liemikään oikein miellyttänyt. Maalaisleipäkään ei ollut omaan makuun, hieman pullamainen rakenne ja kehittymätön maku. Olisin kuvitellut tällaisessa paikassa leivontatuotteiden olevan parasta laatua. Voinapitkin toivat vähän sellaisen linjastomaisen fiiliksen tähän, joka ei sopinut puitteisiin laisinkaan.

Salaatit jatkoivat samalla linjalla, eli näissäkään ei ollut mitään hurraamista. Kohtuu tuoreet komponentit, mutta maustaminen oli jäänyt kokonaan tekemättä tai tehty liian ujosti. Se valkoinen salaattikastikekaan ei kauheasti jeesannut kun oli sen verran vetistä. Feta- ja perunasalaattia vaivasi tarjoiluastian pienuus, joka oli aiheuttanut aineksien osittaisen muussaantumisen buffetin kovassa kulutuksessa. Ja tapani mukaan olin ravintolassa aavistuksen lounaan alkamisen jälkeen.

image

Pääruoka olikin sitten jo ihan omanlaisella tasollaan. Miten joku viitsii tarjota mustaksi kärventyneitä broiskun drumstickejä? Oletan, että tässä oli joku makeaa sisältänyt marinadi pinnassa, joka sitten oli jäänyt uuniin liian pitkäksi aikaa. Kyllä sieltä alta sai jotain lihaa kaivettua, mutta olihan tämä nyt aika luokaton esitys. Se kimchi oli yllättäen koko setin valopilkku ja sisälsi voimakkaan valkosipulin sekä chilin maut. Ja se kanan lisukeena toiminut riisi-paksoi-paprikapaistos menetteli.

Loppuun vedetty kahvi oli ihan ok, se kuivakakku oli aika hyvä. Trifle jäi nyt maistamatta ja panna cotta (vai mitä se sitten olikaan, kyltit ja tarkat listat olisi ihan kivat) oli loppunut. Muutenkin se jälkkärin kuuluminen lounaaseen kävi ilmi siten, että kysyin erikseen ohi liitävältä tarjoilijalta.

image

Sisustus on perinteikäs ja omalla tavallaan tyylikäs, kauniita tauluja on seinillä ja muutenkin tässä on aistittavissa wanhan ajan tunnelmaa. Tätä kuulikin ympärillä olevista pöydistä puheensorinana joista jäi mieleen sellainen nostalgian yleisvire (“aina tilataan ja maksetaan pöydistä” jne).

Mutta asiakaspalvelu ei kohdannut tätä nostalgista tunnelmaa kauhean hyvin. Hieman etäinen käytös ja kova kiire tuntui olevan isolla tarjoilijaporukalla, mutta sitten kuitenkin jotkut ympärillä olevat pöytäkunnat vaikuttivat saavan melko hitaasti palvelua. Itse nyt tyhmänä kyselin, kun ei ollut kosketuspintaa ravintolaan ja sainkin kohtuu jouhevan palvelun tekemällä toisin kuin oli kylteissä pyydetty (kassan luona oleva sanoi että “Tilaus ja maksu aina pöydässä”). Ja vastaus tosiaan lounaaseen oli, että “ota vaan ruoka, maksetaan pöydässä”, johon olisi ehkä voinut lisätä, että mitä lounaaseen kuului (kysyin tämänkin erikseen, mutta siinäkään ei vastattu kuin että “joo, keitto kuuluu kalliimpaan lounaaseen”).

image

Ja siis jouduin sen jälkkärin kuulumisenkin kysymään erikseen. Hitaan oloinen maksuoperaatiokin nopeutui, kun tarkkailin muita kävijöitä ja “paikalliset” näemmä joko maksoivat suoraan kassalle ohjeista piittaamatta ja jotkut pöydässä, mutta heti kun olivat lautaset saaneet (ehkä kokemus oli opettanut, että tuohon laskun saamiseen voi mennä aikaa). Ei tämä jättänyt oikein millään tavalla hyvää tunnelmaa ja tuli taas kerran sellainen fiilis, että ratsastetaan vanhalla maineella ja hyvällä lokaatiolla/puitteilla. Sisältö saa olla mitä on, kyllä niitä asiakkaita riittää jokatapauksessa. Ei jatkoon.

Ps. Seuraava rafla on 450 lounaspaikka, mutta se saa odottaa pääsiäisen jälkeistä aikaa, koska lähden reissuun perheen kanssa. Odotettavissa siis pientä radiohiljaisuutta lähipäivinä.

URL www.cafeekberg.fi
Puhelin 09-68118660
Osoite Bulevardi 9, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.