Krog 16

Kyklooppi on saatu takaisin aitaukseensa odottamaan kohtalonpäiväänsä. Muutenkin tässä alkaa kuviot taas normalisoitumaan. Aamu sujui näin ollen rattoisasti hikimatolla ja sekin osuus päivästä alkaa selvästi rutinoitumaan, hyvä niin. Normisettiä rikkoi vähän piipittelyn kuunteleminen kopissa, mutta sen suoritettuani siirryin apostolin kyydillä kohti ruokaa, elopainosta on tipahtanut jo melkein puolet tavoitteesta, joten hätäännyksissä piti saada äkkiä kaloreita vyön alle.

Onneksi jostain (eat.fi:n arvostelulista?) olin poiminut Krog 16 -ravintolan listoilleni ja suuntasinkin sinne mahdollisimman kiemurtelevaista reittiä, jonka aikana tuli tehtyä havainto Red Conceptionin olevan remontissa ja muutenkin umpi kiinalaisen uuden vuoden johdosta. Ja onko Nerone jotenkin freesannut ilmettään vai tekeekö muistini tepposet?

A truly wonderful lunch at this hidden gem right by the dockyards, the salmon dish I had was delicious and the gnocchi near perfect. Nevermind the distance from the center, you should definitely visit this restaurant.

Other amazing spots around here are Baskeri & Basso (note! only dinner), Fat Ramen and Trattoria Corretto.

Facebook on sopivan epämääräinen ravintolan luonteesta, “skandinaavinen bistro espanjalaisella ja ranskalaisella twistillä”, mutta käytännössä siis lautasannoksia (11,90e) alkusalaatilla ja jälkkärillä. Tänään tarjolla oli Salmon eli paahdettua lohta, kuminavoissa paistettuja gnoccheja, ruusukaalta ja sitruunadressing; lamb eli pitkään haudutettua karitsaa, parmesanpolentaa, mintulla maustettuja herneitä ja ruskistettua heraa sekä veggie eli paistettua quornia, parmesanpolentaa, kuminavoissa paistettua ruusukaalta ja sitruunadressing.

Erinomaisen selkeästi ja hyvin laputetussa (jei!) salaattibaarissa oli: Caesar-, caprese- ja couscous-salaatti sekä lämmintä patonkia ja vaahdotettua (sekä ruskistettua?) voita. Jälkkäriksi oli: Kahvia/teetä (tätä oli metallikannussa valmiiksi haudutettuna, mutta lappu puuttui, otin tsägällä oikeasta kun pannu oli niin houkutteleva) sekä passion curd, jogurttimoussea ja marenkia.

Tilaus ja maksu hoidettiin tullessa kassalle, joka on suoraan oven edessä. Vesipiste löytyy avokeittiön vierestä. Valitsin sen lohen, vaikka vähän kutkutti lammaskin, quornia syön sitten kun muu ruoka loppuu maailmasta.

Alkuun heitetyt salaatit olivat todella upeita kaikessa yksinkertaisuudessaan. Caesar-salaatti oli napakkaa salaattia, hyvälaatuista ja isohkoa parmesanlastua, erinomaista – mutta silti sopivan kevyen makuista – kastiketta sekä ilmavan rapsakoita krutonkeja. Couscous oli juuri sellaista kuohkeaa ja aavistuksen kosteaa, ihanan hennolla mintun hailahduksella sekä rusinoiden tuomalla makeudella. Vihreä paprikabrunoise toi lisää makua ja tekstuuria kauniiseen couscousiin.

Caprese oli maltettu myös pitää uskollisena alkuperälleen, mozzarella oli täyteläistä, tomaatit (tässä oli jotain vihreääkin, heirloom?) olivat niin hyviä kun ne tähän vuodenaikaan kykenevät ja basilika sekä pirteä kastike viimeisteli kokonaisuuden. Tähän kun veti sivuun sitä hattaramaisen sisuksen ja rouskuvan kuoren omaavaa uunituoretta patonkia ja hieman mausteista (ruskistettua?) voita, niin olisin ollut ihan tyytyväinen pelkästään näihin alkupaloihin.

Mutta tulihan sieltä vinhaa vauhtia myös kalaa pöytään. Tämä oli erittäin tasokas lounasannokseksi, kala kypsennettynä mehukkaaksi ja pintaan paahdettu ohut karamelisoitunut kerros; loistavan sitkon omaavat gnocchit paistettu rapeiksi ja täyteläisiksi maustevoissa. Ruusukaalin kitkeryyttä taittoi samainen beurre noisetten kaltainen kastike, mutta myös hento sitrusmaisuus.

Nämä komponentit toimivat niin erikseen kuin yhdessäkin todella kauniisti, se majoneesi jota oli tursotettu annokseen vei homman ihan sinne överiyden kielekkeen reunalle, mutta pysyi kuitenkin kasassa eikä tehnyt Thelma & Louisea. Ainoa mikä tässä harmitti oli se, että olin vedellyt kaikki ne leivät enkä kehdannut nuolla lautasta puhtaaksi.

Jälkkäriäkin oli, jonka olin jo unohtanut, tarkoitus oli luikkia pois raflasta, mutta pikku passioveneet näyttivät niin hyviltä, että täytyihän sitä vähäsen. Ja hyvä, että otin, koska tämä oli raikas ja kepeä lopetus tälle todella loistavalle lounaalle. Kirpsakka passio ja muhkea jogurtti kohtasivat toisensa tasavertoisina lusikallani, crumblen tms tuoden oman raffin puolensa mukaan bileisiin. Suosittelen lämpimästi, täällä kannattaa ehdottomasti käydä.

Sisustus on tilava ja valoisa, kalustus linjakkaan pelkistetty. Taustalla soi eloisa musiikki, ja soittolistan sisältö oli yllättävän laaja-alainen. Asiakaspalvelu oli erinomaista, kohteliaan pirteää ja proaktiivista, minulle esiteltiin pyytelemättä lounaan rakenne ja salaatti sekä jälkkäripisteet, että myös vesi jne. Mainio ensi kosketus heti alusta lähtien, loppuun asti, lisää tällaista.

Kasvissyöjälle oli tänään sitä quornia (blech), mutta on täällä ihan validejakin vaihtoehtoja, huomenna olisi melanzane, munakoisolasagnea. Lasten kanssa mahtuisi hyvinkin syömään ja ruoka oli niin hyvää, että pitää tuodakin joku kerta koko pesua maistelemaan herkkuja.

Ps. Masterchef tulee taas, eka jakso 28.2. klo 21, jei!

URL www.krog16.fi
Puhelin 010-3361570
Osoite Munkkisaarenkatu 16, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.