Bystro

image

HUOM! Ravintola on suljettu ja tilalle on tullut Sue Ellen.

Haa! Pääsinpäs sinne Bystroon! Ja hyvä niin, koska tämä oli lähes täydellinen suoritus heiltä, parilla pienellä kompastuksella. Annappa kun kerron. Paikkahan on Sundmans Krogin tilalle ilmestynyt ravintola, joka on ilmeisesti osa isompaa settiä, koska viereen on aukeamassa Finnjävel, entisen Havis-ravintolan tiloihin. Kyseistä kompleksia säätää Henri Alén ja Tommi Tuomila, joten vetäjillä on kunnolla katu-uskottavuutta. Näillä fiiliksillä sitten kampesin itseni kauniin keväisen Esplanadin läpi raflaan lounasajan alkuvaiheilla.

Incredible food in a stylish environment that has a tongue-in-cheek Russian theme running through it. Have some blinis, but do try the other food also, you will be happy for it.

image

Paikka tarjoaa venäläistä safkaa (nimeen välillä näemmä liitetään “blinilä”) ja tänään listalla oli (webskan menu ei pidä täysin paikkaansa, Facebook kertoo hieman paremmin lounasvaihtoehdot): Päivän (tattari)bliniannos (9,80e, +3e lisäblinillä), Borscht-keittoa ja ruisleipää (11,50e), Bystron smetanalohta (15e) sekä Lobiosalaatti ja vihreää adzikaa (13e). Loppuun oli Päivän makea joka tänään oli jäädytettyjä karpaloita kuumalla kinuskikastikkeella (7e) sekä Tee ja vadelmahillo (5e). Näistä koostettuna oli tarjolla myös kolmen ruokalajin menu mustalla teellä (29e) joka tänään tarkoitti borscht keittoa, lohta ja päivän makeaa. Itse valitsin tuon kolmen ruokalajin menun. Tilaus ja maksu hoidetaan pöydässä, kyseessä on ihan kunnon ravintola ja pöytätilauksiakin näemmä otetaan myös lounaalle (webskassa oli myös joku jännä indikaattori, että onko ravintolassa tilaa).

image

Alkuun tuli keittiön terveisenä suolakurkkua hunajalla ja smetanalla. Tämä oli oikein iloinen yllätys ja kaikki komponentit olivat niin laadukkaita, että tämä oli myös yllättävän herkullinen annos kaikessa yksinkertaisuudessaan. Ainoa pikku miinus oli, että alkuruoka tuli heti (alle minuutti) tämän perään ja annos siirrettiinkin syrjään ennen kuin ehdin siitä mitään edes maistaa. Vetelinkin tätä sitten keiton kanssa yhdessä. Snadi haarukka tms olisi ollut kanssa ihan jees tähän viereen, tosin kyllähän minulla oli se pääruoan aterimet käytettävissä (tätä oli ehkä tarkoitus vedellä sormin, mutta jotenkin ei tehnyt mieli).

image

Borscht-keitto oli ihan törkeän hyvää ja vaikka en juurikaan punajuuresta innostu, niin tätä vetelisin ihan onnellisena vaikka joka päivä. Paras borscht-keitto mitä olen maistanut ja hommaa vielä paransi se suolakurkkujen sivuun tullut smetana, jota tuikkasin välillä lusikkaan mukaan. Soppa oli saanut hienostuneen syvän maun ja punajuuribiittien pieni hapokkuus sekä possun mehukas savuisuus toimivat loistavasti yhteen. Hieno aloitus! Leipäkin oli ihan ok, mutta jäi pahasti sivurooliin keiton vieressä.

image

Pääruoaksi tullut lohi oli saanut kaveriksi tilliperunoita, juureksia sekä jonkun jännän liemen, jonka päällä annos köllötteli. Tämäkin annos oli ihan uskomattoman herkullinen. Lohi oli juuri sopivan kypsyinen, mutta saanut kuitenkin pientä pintaakin paikoitellen. Smetana toi hommaan ihanan täyteläisyyden, tekemättä kuitenkaan annoksesta liian rasvaista. Perunat olivat taitavasti keitetty, juureksissa oli pientä napakkuutta jäljellä ja kaikki oli maustettu erinomaisesti, tosin suolalevelit olivat ihan niillä rajoilla, menemättä kuitenkaan yli. Ja se liemi.

Ensiksi ihmettelin, kun annoksen pohjalla oli tosiaan sitä lientä ihan kunnolla. Mutta kun tätä maistoi, niin ymmärsin kyllä. Tämä liemi nosti annoksen ihan uudelle tasolle ja niputti kokonaisuuden kauniisti yhteen. Todella herkullista, tätä lohiannosta kannattaa tulla kauempaakin maistamaan. Viereen olisi mielellään ottanut vähän jotain leipää, että olisi saanut viimeisetkin pisarat napattua lautaselta.

image

Loppuun toi kohtelias nuori kokki keittiöstä ne karpalot, joiden päälle hän kaatoi sitä kastiketta. Tiedä sitten että oliko kastike seissyt hetken liian pitkään viilentymässä, mutta se jämähti oitis kaspaloiden kanssa yhteen, muodostaen jännittävän kinuski-karpalomöntin, jota sitten lusikalla lohkoin ja maistelin. Tämä oli heikoin lenkki muuten aivan erinomaisessa lounaskokonaisuudessa, eikä ollut kovinkaan onnistunut jälkkäri.

image

Ja valitettavasti se musta tee jäi tulematta, vaikka käytiin erikseen kysymässä, että haluanko teetä tai kahvia loppuun (sanoin, että otan mieluusti sen mustan teen). Ei tuo sinänsä haittaa ja ymmärrän kyllä, että alkuvaiheessa ravintoloissa menee hetki, että homma rupeaa sujumaan.

Sisustus on mielenkiintoinen yhdistelmä vanhaa arkkitehtuuria, meriaiheista kattomaalausta ja aavistuksen kitchmäisiä venäläisiä koriste-esineitä, kuten maatuskanukkeja, armeijan hattuja ja vanhoja julisteita. Tyylikäs tilahan tämä on ja laadukkaasti kalustettu (tosin pöytä jotenkin pyöri jalustallaan, mutta ei tämäkään kauheasti häirinnyt) sekä katettu. Pidin erityisesti vesilaseina toimineista low ball/tumblereista ja astiasto oli muutenkin linjakas ja persoonallinen.

image

Mutta jotenkin tuo sisäänkäynti kannattaisi tehdä näkyvämmäksi, nyt löysin sisään puhtaasti sen takia, että olen ennenkin käynyt tässä kohtaa ravintolassa, jotenkin tämä on huomaamaton muiden ravintoloiden vieressä ja tuohon kannattaisi mielestäni laittaa isompaa mainosta tai kylttiä tai jotain.

Asiakaspalvelu oli erittäin ystävällistä ja sujuvaa, huolimatta sen teen unohtumisesta. Täällä oli mukavaa asioida ja koko lounaskokemus oli niin miellyttävä, että tämä sopii mielestäni erinomaisesti kiireettömälle liikelounastapaamiselle. Kasvissyöjälle oli niitä blinejä nyt ainakin, tosin päivän bliniannoksessa tuli mukaan lohta. Ja ehkä se lobiosalaatti? Vähän lihapainotteinenhan tämä tuntuu olevan, mutta varmasti kasvisruokaakin tekevät.

image

Oli tämä sen verran hyvä kokemus, että ehdottomasti suosittelen koestamaan. Voisin mielelläni tulla lastenkin kanssa tänne vaikka onkin ehkä enemmän suunnattu aikuisille. Mutta niinpä voi todeta Sundmans Krogistakin ja kyllä me perheen kanssa sielläkin ollaan kerran tai pari käyty. Hyvä setti ja kiinnostuksella odotan sitä Finnjäveliä. Tosin kun tarkistin webskan, niin näemmä se ei tarjoa lounasta. Pitääpä mennä vaimon kanssa illalliselle joku kerta.

URL www.bystro.fi
Puhelin 0300-472340
Osoite Eteläranta 16, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.