Gaijin

image

Käytiin sitten vanhan ystävän kanssa Gaijinissa istuskelemassa ja otettiin pitkän kaavan mukaan, eli maistelumenu. Paikkahan on Tomi Björckin ja Matti Wikbergin toka ravintola Farangin jälkeen, joka sekin on erittäin hyvä ja toi tullessaan uudenlaisen otteen itämaiseen/kaakkois-aasialaiseen ruokaan mitä ei oltu aiemmin stadissa oikein nähty. Gaijinissa en ollut aiemmin käynyt, joten oli ilo maistella tätä valikoimaa.

image

Maistelumenu alkoi Mussel & fresh yuzu annoksella eli vihersimpukkaa, “yuzu-jam” ja merileväkaviaaria. Tästä en jotenkin tajunnut ottaa kuvaa kun tilanne tuli päälle niin nopeasti. Annos oli kuitenkin kaunis, tarjottuna simpukankuoresta ja miellyttävän merinen makumaailmaltaan. Tämän jälkeen tuli yllä näkyvä Pork bun eli possunkylkeä, kimchimajoneesia, pikkelöityä kurkkua ja pehmeää leipää. Käytännössä Gaijinin veto burgerista jossa itämainen höyrytetty sämpylä sisälsi mahtavia makuja, vaikkakin ehkä itse pidän tulisemmasta, niin ymmärrän kyllä ettei se oikein palvelisi tarkoitustaan tällaisessa kokonaisuudessa. Näiden jälkeen saapui pöytään Sashimi tasting eli sashimilajitelma, mätiä, wasabi-yuzu dressing, wakamea ja wasabimajoneesia (ylin kuva). Tässä oli erinomaisen hienostuneita makuja ja oli hauskaa poimia erilaisia makukomboja lautaselta.

image

Foie & unagi “nigiri” eli glaseerattua ankeriasta, ankanmaksaa, “nori” levää, teriakiriisiä ja maapähkinää. Tämä olikin erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus, maut olivat taas loistavia ja pidin tämän esillepanosta sekä siitä, että tarjotaan tällaisena sormiruokana näinkin hienostuneita settejä. Muutenkin tässä oli katuruoka-konsepti nostettu melkoisen jalustan päälle.

image

Roasted “saikyo miso” salmon & fresh wasabi “mt. fuji” eli saikyo-miso marinoitua lohta, mustajuurta, tuore wasabi-dashi emulsio, bonitoa ja merileväkaviaaria. Sivuun tuli Gohan japanilaista riisiä. Tässä annoksessa kohokohtana oli erittäin hienon makuinen lohi joka oli lähellä raakaa, kaverille lohi oli hieman ali ja itselle juuri sopiva, tällaisista makuasioista on kiva kiistellä näin hienon ruoan äärellä.

image

Grilled kagoshima beef yaki style eli makeassa soijassa marinoitua grillattua kagoshima-härän sisäfilettä (tämä oli ekstra maistelumenuun). Tässä oli hämmentävän mureaa, suussasulavaa lihaa joka oli aivan erinomaisen makuista. Esillepano oli jälleen jännä ja katuruokamainen, mutta tässä se hieman jäi häiritsemään, koska lihapala oli liian iso kerralla huitaistavaksi ja toisaalta niin mureaa, että siitä palasen puraiseminen oli haastavaa (on minullakin ongelmat).

image

Gaijin style “ramen ribs” eli paahdettuja possun ribsejä, rapeaa ramen-nuudelia ja togarashia. Tämä oli aivan mielettömän hyvä versio ribseistä, suussasulavaa lihaa mutta ei liian kypsäksi mennyttä. Upeat maut ja nuudelin tuoma rapsakka tekstuurivaihteli annokseen sekä pieni tulisuus chilikastikkeesta jota sai sohia ribsien päälle oman fiiliksen mukaan. Ja jälleen kivan sottaista katuruokameininkiä näin hienostuneella tavalla tässä ympäristössä, hyvä hyvä.

image

“Aio nori” scallops & wakame eli paistettua kampasimpukkaa, aio-nori-merilevädressing, bonitoa ja marinoitua lohenmätiä. Kampasimpukka oli luonnollisestikin erittäin hyvin paistettu ja tässä annoksessa tuli jälleen hyvin meri esiin, pleittausta myöten.

image

Bo ssäm gaijin eli grillattua possunkylkeä, salaatinlehtiä, pikkeleitä, kimchiä, seesamidressing ja chilipastea. Tässä oli sitten salaattilehtiin kääräistyä settiä, eli vähän (hieman liian pliisua) kimchiä, erittäin herkullista possua ja lisukkeina kurkkua sekä retikkaa (? oli mitä oli, tämä oli rapsakkaa ja herkullista). Kastikkeina löytyi chiliä, seesamipohjainen kastike sekä majoneesia. Näistä komponenteista oli hauska nyhertää omia pikku annoksia ja se on jännä miten tällainen näpertely saa aikaiseksi aina iloista keskustelua ruoasta.

image

Apricot & vanilla eli aprikoosi-vaniljasorbettia, vaniljalla maustettua valkosuklaacremeä, mantelisable, kuivattua aprikoosia ja mantelimaitoa. Loistavan maukas ja raikas lopetus erinomaiselle kokonaisuudelle. Harmoniset maut toimivat mahtavasti yhteen ja erityisesti se sable oli jotenkin ihanan makuinen.

Sisustus on erittäin tyylikäs ja hillityn hienostunut itämaisella fiiliksellä. Pahoittelut ettei ole kuvaa, mutta en ota kuvia tiloista missä on näin paljon ihmisiä liikenteessä ja sopivaa kuvakulmaa ei oikein löytynyt. Jokatapauksessa mesta on ehdottomasti yksi stadin tyylikkäimmistä paikoista ja tänne voi tuoda vaativimmankin henkilön mukanaan. Asiakaspalvelu oli osaavaa ja ystävällistä sekä sopivan rentoa nuorekkaan ja trendikkään ravintolan konseptin mukaisesti. Kasvissyöjälle tämän tasoissa ravintolassa tietysti löytyy omat annokset, mutta kannattaa toki ilmoittaa tästä (sekä mahdollisista allergioista yms) etukäteen kun tekee pöytävarausta. Lasten kanssa tänne voisi hyvinkin tulla, tosin ehkä hieman lyhyemmän kaavan mukaan, maistelumenussa kuitenkin kului tunti jos toinenkin. Viereisessä pöydässä istui nainen kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa ja hyvin näytti sujuvan vaikka joissain annoksissa olikin ilmeisen tujuja makuja. Tämä on loistava paikka ja oli ilo käydä nauttimassa annoksista. Toivottavasti ravintola menestyy ja perustajat jatkavat stadin täyttämistä näin korkeatasoisilla paikoilla.

URL http://www.gaijin.fi/
Puhelin 010-3229386
Osoite Bulevardi 8, Helsinki

 

Gaijin on 10.4.2015 rated 4.5 of 5

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.