Cafe Damascus

Aurinko paistaa ja
lunta sattaa,
taitaa tulla kevät.

Lounasta metskaan ja
katua tallaan,
taitaa olla nälkä.

Kevät tulee näköjään tänä vuonna lumisateena, joten juhlistaakseni tulevaa Suomen suvea, päätin hakeutua johonkin lämpimistä tuulista muistuttavaan lounaspaikkaan. Armottoman kommentoijan vinkin perusteella tähän rooliin valikoitui Cafe Damascus. Tallustellessani sinne Rokkimäkkärin sporapysäkiltä lueskelin samalla Hintsan “Voittamisen anatomia“-kirjaa, kun nyt lopulta sain taas kipinän lukea muutakin kuin ammattikirjallisuutta ja lehtiä.

Toki niitäkin pitää edelleen kuluttaa, mutta ehkä sitä on hyvä laajentaa repertuaaria. Pratchettin Snuff-kirjakin on yrittänyt syyllistää useamman vuoden sängyn vieressä. Ehkä aloitan sen, kunhan saan tämän plärättyä läpi.

A small Syrian restaurant with subdued flavors.

For more Mid-Eastern food, check out Levant, Mediterraneo and Na’am.

Syyrialaista meininkiä tarjolla tässä pienessä ravintolassa ja lounaan muoto saavutetaan seuraavilla antimilla: Mixed plate eli salaattia, afrikkalaista leipää, hummus, mutabal ja shawarma/vegesysteemi (12e); päivän annos eli riisiä papu-tarator-jogurttikastikkeella (10e) sekä leipiä (6e) jne. Otin sen mixed platen. Lounaaseen kuuluu kahvi/tee. Tilaus ja maksu hoidettiin tiskille tullessa, vedet ja rensselit löytyy pöydistä.

Lämmittelin alkuun kohmeisia käpäliäni kuumalla kardemumma-teellä ja siemailin sivuun vähän mintulla maustettua vettä. Tee oli tervetullut, kun olin taas syöttänyt vakoilijaani kävelemällä vähän koukeroisempaa reittiä lounaalle.

Ja hyvä, että oli se teekuppi lämmittämässä, jouduin meinaan venaamaan sitä pääruokaa puolisen tuntia (ya rly). Samalla kun kaikki muut raflassa saivat omat ruokansa. Syykin selvisi, kun sain eteeni päivän annoksen sen mixed platen sijasta.

Annos ei näyttänyt mielestäni yhtään kuvauksen kaltaiselta joten kävin pyytämässä oikean (kuva pitää tietty aina ottaa) ja se tulikin sitten vähän myöhemmin. Tätä pahoiteltiin asiaan kuuluvasti, virheitä sattuu jne, mutta tässä rikottiin sitä oleellisinta sääntöä: “Älä tuhlaa aikaani.”

Mixed plate with mixed feelings. En tiedä oliko odottelu sitten muuttanut Sinuhen kaltaisesti kaiken tuhkaksi suussani, mutta ei tässä annoksessa oikein siihen lähi-idän makumaailmaan päässyt kiinni. Mutabal/baba ganoush oli hyvin kostean oloista tahnaa, josta erottui lähinnä kumina. Onneksi oli niitä granaatinomenan siemeniä, muuten tämä oli vähän tälleen pilttimäistä, niin tekstuurin kuin varovaisen makunsa puolesta. Hummuksesta en löytänyt sitä perinteistä jalkahikimäisyyttä (hyvä vai huono, you decide), tämäkin oli pliisun oloista.

Salaatti oli saanut kevyen sitruunaisen kastikkeen, mutta ei sen suuremmin säväyttänyt. Kaipasin kai sitä punasipulin puraisua tai jotain. Mutta se shawarma oli suurin pettymys. Tämä saattaa olla syyrialainen tapa valmistaa annos ja en vaan osaa arvostaa, mutta odotin sitä kunnon paistopintaa saanutta siipaloitua lihaa ja savuisen mausteista meininkiä. Lautaselta löytyi alimaustettu, patamainen viritelmä ylikypsän pehmeää lihaa paprikoilla, maustamatonta jogurttia ja yksinäinen cornichon, joka jöpötti keskellä kekoa.

Kyllä tätä söi ja ainakaan ei ollut ylisuolattua, mutta kun vertaa esim. Na’amin, Turkkilaisen Ravintolan, Newrozin, Tikken tai muun tätä kategoriaa (joo, yleistän karkeasti isoja alueita yhdeksi möykyksi, mutta jos se yllättää sinut, niin tervetuloa päiväkirjani pariin) edustavan raflan tarjontaan, niin ei tämä kyllä samalla levelillä pelaa.

Sisustus on söpö ja kivan kotoisan oloinen, samalla ollen turvallisen eksoottinen asiaan kuuluvine tilpehööreineen. Seinillä oli jännää taidetta näytillä. Asiakaspalvelu oli ystävällistä, mutta hapuilevaa. Kasvissyöjälle on kaikenlaista, mutta jos tämän henkinen kiinnostaa, niin suosittelen mieluummin testaamaan Levantin.

Ps. Fennia-kortteliin on tulossa/tullut Say Cheese -ravintola. Mutta alustavasti ei ehkä ole lounasta (buu), tosin tilanteet voi muuttua. Kukapa ei haluaisi vetää lounaaksi juustolautasta tai Mac’n’cheese-bursaa?

URL www.damascushelsinki.org
Puhelin 040-2560057
Osoite Savilankatu 1, Helsinki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.